Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2011 11:49

zuzule
Reputace:   

Vlastní vektory matice

Ahoj mám jeden příklad na vlastní vektory a potřebovala bych vědět, zda je to vše co se u vlastních vektorů počítá nebo se tam počítá ještě něco víc.

http://www.sdilej.eu/pics/4860e7c1c6e31 … 56298d.jpg

Díky za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) zuzule)

#2 19. 05. 2011 13:32

LukasM
Reputace:   193 

Re: Vlastní vektory matice

↑ zuzule:
To záleží spíš na zadání úlohy. Pokud je v zadání "Najděte vlastní čísla a vlastní vektory matice", pak to takhle stačí.

Akorát tam máš někde chybu, vl. vektor k -3ce vyjde jinak, viz http://www.wolframalpha.com/input/?i=ei … %2C1%29%29.

Další připomínka je v výpočtu charakteristického polynomu. Počítat determinant matice v horním stupňovitém tvaru dvojnásobným rozvojem podle řádku a pak Sarrusovým pravidlem (jak jsi to asi dělala) je ptákovina. Dá se určit podstatně jednodušeji, bez počítání. Jak?

Ten zápis množiny všech vl. vektorů příslušných k vl. číslu 1 $\{(k,4k,0,0,0); k\in R-\{0\}\}$ je v pořádku, ale nejsem si jistý jestli je formálně správné tam před tím psát to rovnítko. Jak by se vektor mohl rovnat množině?

#3 19. 05. 2011 13:49

zuzule
Reputace:   

Mno v zadání je napsaný , že mám najít vlastní vektor matice.  Nevím jak jinak to určit my jsme se učili tady takto určit vlastní čísla a znich potom vlastní vektory jinej způsob bohužel neznám. Mno to rovnáse asik být nemá já jsem tím chtěla říct, že vlastně když to nejdřív počítám (píšu) bez toho parametru a výjde mi vektro takže potom až tam ten parametr dodám se to bude rovnat té množině, ale asik je to blbý mno raději to tam takle psát nebudu.

#4 19. 05. 2011 14:42

LukasM
Reputace:   193 

↑ zuzule:
Jo, však spočítat vl. čísla to je v pořádku. Já jen říkám, že sis ten výpočet vl. čísel mohla velice zjednodušit, kdyby sis uvědomila, že determinant matice která má pod diagonálou nuly je roven součinu diagonálních prvků - to ti ušetří dva rozvoje a jednu aplikaci Sarrusova pravidla.

Jinak k tomu rovná se. Pokud chtějí najít vlastní vektor matice, tak stačí najít jeden - tudíž netřeba tam motat nějaké parametry. Ale myslíš to správně, byla to opravdu spíš formální poznámka.

#5 19. 05. 2011 14:59

zuzule
Reputace:   

Jo ták  aspoň neztratím čas u písemky a popř. se vyvaruji nějaká blbé chyby. Díky moc :-)

Zápatí