Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj mám jeden příklad na vlastní vektory a potřebovala bych vědět, zda je to vše co se u vlastních vektorů počítá nebo se tam počítá ještě něco víc.
http://www.sdilej.eu/pics/4860e7c1c6e31 … 56298d.jpg
Díky za pomoc
↑ zuzule:
To záleží spíš na zadání úlohy. Pokud je v zadání "Najděte vlastní čísla a vlastní vektory matice", pak to takhle stačí.
Akorát tam máš někde chybu, vl. vektor k -3ce vyjde jinak, viz http://www.wolframalpha.com/input/?i=ei … %2C1%29%29.
Další připomínka je v výpočtu charakteristického polynomu. Počítat determinant matice v horním stupňovitém tvaru dvojnásobným rozvojem podle řádku a pak Sarrusovým pravidlem (jak jsi to asi dělala) je ptákovina. Dá se určit podstatně jednodušeji, bez počítání. Jak?
Ten zápis množiny všech vl. vektorů příslušných k vl. číslu 1
je v pořádku, ale nejsem si jistý jestli je formálně správné tam před tím psát to rovnítko. Jak by se vektor mohl rovnat množině?
Mno v zadání je napsaný , že mám najít vlastní vektor matice. Nevím jak jinak to určit my jsme se učili tady takto určit vlastní čísla a znich potom vlastní vektory jinej způsob bohužel neznám. Mno to rovnáse asik být nemá já jsem tím chtěla říct, že vlastně když to nejdřív počítám (píšu) bez toho parametru a výjde mi vektro takže potom až tam ten parametr dodám se to bude rovnat té množině, ale asik je to blbý mno raději to tam takle psát nebudu.
↑ zuzule:
Jo, však spočítat vl. čísla to je v pořádku. Já jen říkám, že sis ten výpočet vl. čísel mohla velice zjednodušit, kdyby sis uvědomila, že determinant matice která má pod diagonálou nuly je roven součinu diagonálních prvků - to ti ušetří dva rozvoje a jednu aplikaci Sarrusova pravidla.
Jinak k tomu rovná se. Pokud chtějí najít vlastní vektor matice, tak stačí najít jeden - tudíž netřeba tam motat nějaké parametry. Ale myslíš to správně, byla to opravdu spíš formální poznámka.
Stránky: 1