Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, malinko jsem se zasekl na jednom příkladu, který se snažím vyřešit už skoro 3 dny, podle mě asi zapomínám na nějakou poučku/pravidlo.
Příklad je následující: 
Výsledek by měl být: 
Byl bych rád, kdyby jste mi tu kdyžtak vypsali postup, protože tak jak to počítám já, tak se k výsledku zrovna moc nepřibližuju.
Předem děkuju za pomoc.

Začněme první závorkou. Po převodu na stejného jmenovatele docházíme k čemu? Jaký jmenovatel jste zvolil?
Alternativní postup je převést na stejného jmenovatele nejdříve druhou závorku, převrátit ten zlomek (a místo dělení násobit). Pak po jednom roznásobit. Ušetříte si jedno převádění na stejného jmenovatele, ale možná to bude ve finále složitější. Těžko říct.
↑ janca361:
Janča, ale tento zápis nie je dobre...
Zdravím, je mi jasné, že nežádám zrovna málo. Tedy vypíšu kam jsem se dostal a jak.
Nejdříve tedy společný jmenovatel u 1. zlomku: 
Pak přehození 2. zlomku z dělení na násobení: 
Ztoho jsem po vykrácení získal: 
A pak už nevím jak dál, jinak jak vidno pro
jsem použil
.
↑ J4n23:
Skús roznásobiť prvé dve zátvorky a porovnaj s čitateľom prvého zlomku, keď urobíš v prvej zátvorke spoločný menovateľ... :-) 
Je to to, o čom písal Michaerl...
Heruéka, přišel jsem na to, chvíli mi trvalo než jsem si toho všiml, vůbec není třeba ten 1. zlomek roznásobovat, jak jsem to dělal, bohatě stačí ho jen převést na stejný jmenovatel a ten 2. zlomek pak roznásobit dle toho vzorečku pro
, co mi tu ukázal Michaerl a pak to jde samo. xD 
Díky moc.
Stránky: 1