Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, moc moc prosím o radu jak se dokazují následující dvě tvrzení... díky.. nějak se v tom plácám
-když má funkce v nekonečnu konečnou limitu, musí tam mít její derivace limitu nulovou
- funkce stejnoměrně spojitá, integrál od nuly do nekonečna konverguje, dokázat že limita v nekonečnu musí být nula..
diky moc
Mohl bys, prosím, své úvahy rozvést?
podle knihy by měly platit obě - z čeho soudíš, že to neplatí?
ad druhé tvrzení. Já se pokoušela následujícím zpúsobem: napsala jsem si definici stejnomerne spojitosti a pak predpokladala:¨
1)integral konverguje tzn pro kazde epsilon kladne existuje c (c z intervalu (0, infty), ze pro kazde x,x_1 z intervalu (c,infty) plati ze abs. hodnota z integralu v techto mezich je mensi nez epsilon
2)ze limita f v nekonecnu se nerovna nule tzn abs(f(x))>delta
a chci dojit ke sporu
z toho mam do stejnomerne spojitosti nejake abs( f(x) - f(x_1) )<epsilon_1
abs( delta - f(x_1) )<epsilon_1 .... dal jsem se nedostala....
tak se napřed podíváme na to první tvrzení. podívej se na graf:
tady se můžeš inspirovat. chce to najít nějakou funkci, která bude hladká (i když v předpokladech to neni explicitně zmíněno, ale jinak by to bylo triviální), její "zuby" se budou snižovat (aby existovala limity), ale současně se budou zkracovat, takže budou pořád dost "strmý" (aby derivce neměla limitu)
schválně neuvádím konkrétní protipříklad, na ten musíš přijít sama
když jse mto tak sepsal, tak mě napadá, že za předpokladu, že limita tý derivace existuje, by to asi platilo
↑ Stýv:
To se mi zdá jako velmi dobrý protipříklad, děkuji.
Je tedy možné, že k tomu byl přidán předpoklad existence derivace. Nečtu to z knihy, ale mám to z druhé ruky typu "co jsem dostal na zkoušce, nevyřešil, ale má to vyjít":-)
↑ Esperance: tak pokud by ta derivace měla limitu, ale nenulovou, (búno kladnou) tak tu funkci snadno zespoda omezíš nějakou přímkou, která jde k nekonečnu
Chápu, děkuji.
Mohl bys mi prosím ještě osvětlit jak pokračovat (nebo se vydat uplně jinou cestou) u tvrzení 2?
↑ Esperance: to určitě ne. třeba sin(x) nemá limitu 0 a přitom sin(x)=0 pro některý x z libovolnýho okolí nekonečna
↑ Esperance:
Podle mě musíme i v druhém tvrzení předpokládat, že limita v nekonečnu existuje, jinak to neplatí.
(Pokud bude zájem, pokusím se zkonstruovat protipříklad.)
↑ Stýv:
já teď moc nechápu tu analogii. Sinus na celem svem Df nemá limitu, protože osciluje... na vybraných monotonich intervalech prosim... ale nevím jak mi to má pomoct?
↑ Esperance: ty jsi vlastně napsala
limita f v nekonecnu se nerovna nule tzn abs(f(x))>delta kazda x z df průnik okolí nekonecna
já ti ukázal příklad funkce, pro kterou tvoje tvrzení neplatí. jenom chci, aby sis rozmyslela, jak je to s tím abs(f(x))>delta: pro jaká x? pro jaká delta to platí? (nebo spíš pro kolik x, delta to platí?)
↑ Stýv:
Asi máš pravdu, nerozmyslel jsem si to dost podrobně. Je tam podstatná ta stejnoměrná spojitost.
no tak co mě napadá:
zápis, že limita je nula
pro každé delta větší než nula existuje okolí nekonečna takové, že pro každé x z Df průnik okolí nekonečna (kromě nekonečna), x patčí do okolí_nek. => abs(f(x))<delta
negace
existuje delta vetsi nez nula, ze pro kazde okoli nekonecna..... x patri do okoli a abs(f(x))>delta.
takze to plati jen pro nejaka delta a pak to x patri do okoli...
no nejak z toho nejsem moudrá
↑ Esperance: to už je lepší. búno navíc můžeme předpokládat, že přímo pro nějaký na libovolnym okolí . takže si vezmeš nějaký takový a , a z tý stejnoměrný spojitosti ukážeš, že dokonce na nějakym . pak si vezmeš další za timhle okolíčkem a uděláš to samý atd. takže máš nekonečnou posloupnost obdélníčků ...