Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potřebovala bych poradit: Znám větu o derivaci inverzní funkce, ale pořebovala bych to ukázat na nějakém příkladě. Asi jsem tu větu nepochopila.
Když mám např fci: y=x^3 , tak inverzní k ní je y=x^(1/3)
Když udělám derivaci fce y=x^3 --> y´=3x^2
derivace inverzní fce: y´=1/(3*x^(2/3))
ale to mi podle věty nevychází, pochopila jsem jítak že derivace inverzní fce by měla být y´=1/(3x^2) ale to se nerovná?? poradte,kde dělám chybu?:)
Ahoj, větu o derivaci inverzní funkce najdeš zde. Tu větu jsi pochopila špatně, jelikož si všimni pímenek
a
. Pro písmenko
platí
. V poznámce je pak obecný předpis a vyjde to, co potřebuješ. Ty si ve své úvaze uvažovala
.
↑ Asinkan:
ano,uz to vidim. Ale kdyz tuto vetu mam ukazat na prikladu, tak jak budu postupovat? Nemohl bys mi to nanejakem prikladu ukazat?
↑ ajucha:
Stačí uvést na pravou míru ten Tvůj původní příklad . Tekže máme
,
, jde o funkce spojité
a navzájem inversní, jejichž společnýcn definičním oborem a zároveň i společným oborem hodnot je množina
.
Vezměme
*) a spočítejme
podle věty o derivaci inversní funkce. Označme
, tedy
,
a
. Podle věty o derivaci inversní funkce dostáváme
.
--------------------------------
*) Tuto podmínku jsme položili proto, aby bylo splněno
pro
, což další postup podle věty o derivaci
inversní funkce potřebuje.
K té větě ještě obecná poznámka : u funkce
, jejíž derivaci v bodě
takto počítáme, je nutno navíc předpoklátat, že je
v bodě
spojitá, což v populárních příručkách (a bohužel dokonce i v Rektorysově Přehledu užité matematiky ! ) bývá opomíjeno.