Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám jeden problém související se známou substitucí za tangens polovičního úhlu v integrálním počtu. Uvažujme čtvrtinu elipsy
Když použijeme substituci , tak „racionalizujeme“ tuto parametrizaci na
Tento postup funguje vždy, když jsou souřadnicové funkce nějaké funce sinů a cosinů, alespoň tedy na nějakém intervalu. Zkoušel jsem ale podobně „racionalizovat“ obyčejnou sinusoidu
a myslím, že to nejde. Jak by se dalo o nějaké křivce dokázat, že neexistuje její racionální parametrizace? A kdybychom všechny křivky (v rovině nebo v prostoru) rozdělili na ty, které „racionalizovat“ jdou a na ty, které nikoli, jak by vypadaly tyto množiny? Tento problém má velmi reálnou aplikaci v počítačové grafice...
Byl jsem tady přes 'Soukromé zprávy' (o nichž jsem do dneška netušil, že existují) požádán, abych se k tomuto vyjádřil. Třeba mě doplní některý u místních analytiků (já raději algebru).
Celá otázka tak ani není o substituci v integrování, jako spíš o "racionalizaci", kde ovšem nelinearita, nepolynomiálnost, atd. je schována v substituci (něco jako třeba logaritmické měřítko na ose x při vykreslování grafů).
Obecně se líbí, když se objevují tzv. racionální lomené funkce, tedy v podstatě podíl dvou polynomů nějaké proměnné.
V dalším se nebudu trápit definičními obory atd. Ono by to plynulo z podrobnějšího rozboru. Pišme tedy dále více populárně...
Vezmeme-li jakékoli parametrické vyjádření křivky v rovině, tedy
,
uvážíme-li substituci
a chceme-li po této substituci mít
(ať už klademe jakékoli požadavky na funkce a a b -- třeba že jsou racionální lomené), pak přeci nutně musí být
,
kde z první rovnosti máme
a z druhé
,
proto také například
.
Proto příklad s elipsou "vyšel" -- po a a b totiž chceme, aby byly racionální lomené, tedy v jejich inverzích se objeví tak maximálně odmocniny a vztah mezi sinem a kosinem lze takto udělat (jedna mínus sinus na druhou je kosinus na druhou). A proto také druhý uvedený příklad nemá naději na úspěch, protože z lineární funkce se na sinusoidu jen pomocí mocnin a odmocnin a ostatních "obvyklostí" v konečném procesu přejít nedá (kdyby to šlo, pak je algebraické, ale to není).
Do obecné klasifikace se ale raději pouštět nebudu. Tam by bylo třeba o hodně víc přidat na opatrnosti v soudech, protože i jen spojité křivky v rovině umí být hezky záludné.
↑ musixx:
Díky za reakci. S tou intervencí nemám nic společného, o soukromých zprávách také slyším poprvé.
Cesta k nějakým obecnějším a formálnějším závěrům by tedy pravděpodobně vedla přes vlastnosti inverzních funkcí k funkcím racionálním lomeným...do čehož se pouštět určitě nebudu. Tohle objasnění mi stačí. Kdybych chtěl vymodelovat kus sinusoidy jako NURBS, tak bych pravděpodobně napočítal několik bodů a ty interpoloval. Nebo by asi šlo nahradit ji Taylorovým polynomem, který už můžu vymodelovat jednoduše. Takže označuju jako vyřešené, díky!
Stránky: 1