Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
marně hledám řešení pro tuto rovnici.znám i výsledek ale nevím jak se k němu dopracovat. predpokladma že s pouzitm vzorce, ale ani zbla netuším jak. pomůžete mi prosím?
x^2+(2sqr(3+1))x-4*1*3+sqr(3)=0
vysledek by mel byt -sqr(3)-1;-sqr(3)
↑ tokamak:
To zadání asi bude špatně.
1.Jednak sqr() značí druhou mocninu a ty máš zřejmě na mysli druhou odmocninu (sqrt()).
2.Tak jak jsi to napsal (i když použiji sqrt()) nebude výsledek takový jak uvádíš.
3.Aby to vyšlo dle výsledku, musela by rovnice vypadat takto:
↑ tokamak:
A když bude rovnice tak, jak napsal ↑ Honzc:
,
tak ji vypočítáš pomocí diskriminantu
kde 

tj.
↑ zdenek1:tak i tohle byl jeden z mojich včerejších výsledků. problémem zůstává ten diskriminant. když ho v tehel formě dosadin do vzorce. tak mi první kořen vyjde jako -4+sqrt(2)24-4sqrt(2)3)/2což je špatně. omlouvám se za problém se zápisem. bylo už docela pozdě. doufám že teď už je to lepší.nemohli by jste mi to prosím rozepsat úplně? ať vím jak na podobně příklady.mockrát díky
↑ tokamak:
Nerozumiem Tvojmu výsledku... 
Prvá časť sa umocňuje podľa "vzorca"
. Čo Ti vyšlo po umocnení? Alebo - ako Ti vyšiel D ?
↑ Dana1:vysledek ma byt -druha odmocnina ze 3-1 a -odmocnina ze tri. jako d mi vychazi cislo s odmocninou. takze potom mam v diskriminantu odmocninu z odmocniny. kdyz poctiam podle vzorce tak mi vyjde diskriminant 13+4*druha odmocnina ze 3.ubec netusim kde delam chybu.
↑ tokamak:
Ale diskriminant nevyjde s odmocninou, preto sa pýtam, ako vyšiel Tebe, aby sme našli chybu.
Čo Ti vyšlo po umocnení výrazu 
↑ Honzc: mockrat - mockrat dekuji- ani nevis jak moc jsi mi pomohl.uz jsem myslel ze se z toho zblaznim. po 15 letch jsem zacal dalkove studovat. a mam urcite matematicke mezery, ktere se takhle projevuji,hned vam alespon poslu prispevek
↑ Honzc:
Bod 1) znamená, že pôvodný riešiteľ (teda ten, kto pomáha, nie zadávateľ) rieši úlohu zle.
Zdenek1 ju riešil dobre, zadávateľ sa niekde pomýlil. Bohužiaľ, než som ho stihla priviesť k tomu, v čom sa mýli, si mu dodal kompletné riešenie...