Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

sice hloupá otázka, ale ve škole jsme se tomu vůbec nevěnovali, takže si nejsem jistá, jestli tomu rozumím....
z=log_3 18-log_3 2
odlogaritmuju, takže mi zbyde z=18-2, takže z=16 ???
↑ Annnnnd:
Ahoj, doporucuji se naucit TeX je velmi prehledny pro tazatele a take moc nechapu, proc jsi od z skakal k x. Dva zpusoby upravy od
:
1) Vidim, ze
, takze 
2) Odlogaritmuji:

↑ Annnnnd:
nu, pochopila jsem to, že pokud je to rovnice, tak u mínusu se používá dělení. To jsem si našla ve vzorečkách. Čímž bych pochopila že z = log_3 (18/2) a z= lod_3 9, ale dál už jsem mimo.
↑ miminko.alidgy:Jj takze mas logaritmus 9 o zakladu 3. tím pádem z= Log_3 9. A víš, že 3^z = 9. To je taky vzoreček.slovy 3 na něco se bude rovnat devět. kolik musí být to něco (=z) aby 3 na něco bylo 9. Odpověd: 2
↑ miminko.alidgy:
cetla jsi ↑ Phate:? Kdyztak se zeptej, co neni jasne, pouziva se zakladniho poznatku, ze plati
, kde za
si predstav
, za
devitku a za
si predstav 

↑ Annnnnd:
jojojo....už chápu...jasný. Mě totiž mátlo, že to bylo přehozené....že nebylo log= ale =log...proto jsem si to nespojila. přičemž je to to stejné. Dám si kafe a bude to lepší myslet. Děkuji všem a dávám jako vyřešené :)