Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 05. 2011 20:12 — Editoval OiBobik (31. 05. 2011 20:51)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Tvrzení o konvergenci řady - důkaz

Zdravím,

mám tu v jedné větě tvrzení:

$\text{Nechť } a_k \text{ je posl. reálných čísel. Řada } \sum_{k=1}^{\infty}a_k \text{ konverguje } \Leftrightarrow \lim_{n \to \infty}\sum_{k=n}^{\infty}a_k=0$

Nemám problém dokázat implikaci $\Rightarrow$, akorát ta opačná implikace na mě působí podivně - respektive, pokud by platila pravá strana, pak to tedy snad automaticky znamená, že ta "zbytková" suma nabývá v závislosti na n nějakých reálných hodnot, protože jinak by neměla limita z této "posloupnosti sum" smysl, tedy řada $\sum_{k=1}^{\infty}a_k$ již konverguje triviálně (z tvrzení: součet řady je roven součtu prvních n členů řady a zbytku řady, má-li jedna strana smysl), je to tak?

Druhá otázka k tomu samému: znamená to tedy navíc, že pro libovolnou posloupnost a_n může $\lim_{n \to \infty}\sum_{k=n}^{\infty}a_k$ nabývat pouze hodnoty $0$, pokud existuje (možná lépe řečeno: pokud má smysl)? Podle mě ano, ale tak přece jen mě to trochu upokojí, když mi to někdo potvrdí. : ))

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#2 31. 05. 2011 20:42

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Tvrzení o konvergenci řady - důkaz

$\text{Nechť } a_k \text{ je posl. reálných čísel. Řada } \sum_{k=1}^{\infty}a_k \text{ konverguje } \Leftrightarrow \lim_{n \to \infty}\sum_{k=n}^{\infty}a_n=0$toto neplatí,ale
toto:$\text{Nechť } a_k \text{ je posl. reálných čísel. Řada } \sum_{k=1}^{\infty}a_k \text{ konverguje } \Leftrightarrow \lim_{n \to \infty}\sum_{k=n}^{\infty}a_{\color{red}k}\color{black}=0$je celkom zrejmé,lebo ide vlastne o "zvyšok" radu

MATH IS THE BEST!!!

#3 31. 05. 2011 20:51

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Tvrzení o konvergenci řady - důkaz

↑ jarrro:

Jo, samozřejmě, já jsem se přepsal, přeindexovával jsem to několikrát. Ale díky

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]