Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Abraham:
Jak je ta koule veliká?

↑ Abraham:
Vypočítáš objem 

A pak přes trojčlenku dopočítáš hmotnost
↑ Abraham:
Obrázek (vzorec) od ↑ janca361: opraven.

↑ Abraham:
A hustotu znáš? (Umíš s ní počítat?)
↑ jelena:
Co tam bylo špatně, vím, že 1. pokus se nepovedl, ale pak jsem editovala (aha už to vidím, vyskytla se chyba připojení..). Děkuji za editaci.
↑ Abraham:
Vynásobíš objem v
hmotností jednoho
(tj. krát 6,7). Výsledek bude v kilogramech.

↑ Abraham:
Problém bude v jednotkách objem ti vyšel v
musíš to převést na
a pak násobit 8,7
↑ Abraham:
Nechci moc šťourat, ale co je to za bronz, že má tak malou měrnou hmotnost?
Podívej se Sem kolik by to mělo být.
Zadání:
Zjišťujeme teda, jak je velká koule = máme hustotu a nepřímo zadaný objem. Pojedem dle definice hustoty:
Myslím si, že je lepší pracovat se základními jednotkami, i když to není nezbytně nutné, proto jsem hustotu uvedl v kilech na metry krychlové a průměr i poloměr koule v metrech.
Hustotu tedy víme, nyní spočteme již jen objem koule:
Nyní už spočteme samotnou hmotnost koule:
Zaokrouhleno na kila to je teda 115 kg.
Doplnil bych, že hustota je fyzikální veličina definovaná jako hmota na objem látky. Prakticky jde o to, co při stejném objemu bude těžší.
===============================================================================
Pokud bychom chtěli počítat bez hustoty, jak jsem (doufám správně) pochopil, ještě nebyla ve škole objasněna, můžeme vycházet z úvahy, že čím více látky je, tím je těžší. Víme následující:
Je jasné, že pokud jeden decimetr krychlový bude vážit 6,7 kg, tak dva takové decimetry budou vážit 13,4 kg a tak stále dál. Musíme tedy vzít objem, který skutečně máme (v decimetrech) a vynásobit jím hmotnost jednoho decimetru. Objem koule, která má průměr 32 (poloměr 1,6 dm ) spočteme jako:
Hmotnost celková tedy bude
Zaokrouhleno na kila je to opět 115 kg.
Doufám, že alespoň jeden postup se bude hodit a bude pochopitelný. Myslím si, že minimálně druhý pochopíš, sice neznáš trojčlenku, ale myslím si, že logiku, že když jeden decimetr krychlový váží 6,7 kilogramu, že dva decimetry budou vážit dvojnásobek, pochopíš v pohodě.
P.S.: Teď jsem si všiml, že zadání, které jsem použil, bylo špatně... inu, stačí pouze přepsat hodnoty a dát to do kalkulačky, postup by měl být správný.