Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám před zkouškou a objevil jsem problém s tímto příkladem. Nemám absolutně ponětí, jak ho vyřešit. Napadlo mě snad jen symetrický rozdíl upravit na (a+b)(Na+Nb) pozn.: Na - negace b
Díky všem, co mi poradí.

↑ martin21:
Co myslíš tou negací? Inverzní prvek?
Co třeba jednoprvková množina. Neexistuje nějaká, která by byla s touto operací grupou?
(a+b)(ℸa+ℸb)=a+b+ab ℸ ..... značka negace (nad a proužek)
aℸa + bℸb + aℸb + ℸab = a+b+ab aℸa .....0 bℸb .....0
aℸb + ℸab = a+b+ab a+(ab) .....a
aℸb + ℸab = b+a
.....
Výpočet vedoucí zřejmě k ničemu
Opravdu nevím, přemýšlím nad tím dlouho, ale nemůžu na to přijít
Přiznávám, že úplně nerozumím předchozímu příspěvku, ale ať už je ta hledaná množina jakákoliv, potřebuješ nějaký neutrální prvek. Zkus ho najít.
(2 jednoprvkové grupy ti z toho vypadnou prakticky bez práce - třetí, dvouprvkovou také není problém dostat, ale už to není tak automatické - to jsem se trochu sekl)

A pak jsou ještě další, třeba i s nekonečně mnoha prvky. :-)
Jen pro zajímavost, žádné tříprvkové ani čtyřprvkové grupy nejsou.
Dobrá chlapy,
přiznám se, nemam páru vůbec o co gou. Potřeboval bych vidět postup na jednom příkladu :-( jak to hledat, abych to pochopil, pak můžu aplikovat dále a pochopit to hlouběji:). Snažil jsem se počítat cosi, ale ... :-D

↑ martin21:
Pokud máš jednoprvkovou grupu, tak jediná možnost, jak provést tu grupovou operaci je s tímto jedním prvkem na levé i na pravé straně toho +. A jediné, co můžeš dostat jako výsledek je opět ten jeden jediný prvek.
Edit: Ale to s těma negacema také vůbec nechápu. Trochu se mi zdá, že se snažíš používat nějakou linearitu, ale tahle operace lineární není.
Pro začátek - víš, jak je definovaná grupa? Pokud ne, wiki by mohla stačit.
↑ Pavel Brožek:

↑ s-o-k-o-l:
Chtělo by to doladit (např. z e(1+a)=0 nutně neplyne e=0 a pak při hledání inverzního prvku předpokládáš, že a!=-1, už dřív než to napíšeš). Ale jinak je to správně. Dají se ale najít i jiné grupy s nekonečně mnoha prvky. :-)
↑ Pavel Brožek:
Nepředpokládám, já přeci mám a + b + ab ..... místo b dam a!.
a z toho mi pak vyjde ta -1. Nebo jestli ten můj postup je špatně udělaný v některém bodě? Prostě a-čko nechám, místo b-čka hodim a! a -1 vypluje.
↑ anes: Jen aby ses nenechal svést na scestí -- reaguji na skrytou poznámku v tvém příspěvku: nemá to nic společného s původním tématem. Existuje mnoho konečných grup, některé jsou dokonce dost jednoduché --lehounký dvojsmysl. :-)

↑ s-o-k-o-l:
Zápisem a!=-1 jsem myslel
, ne
. Pokud se někde vykřičník používá pro inverzi, tak se omlouvám, já jsem ho použil v „programátorském“ smyslu.
Šlo mi o to dělení výrazem a+1. Ten je pro a=-1 nulový.
Neměl bys vlastně ještě ukázat, že když -1 vyloučíš, tak výsledek operace libovolných dvou prvků z
nemůže být roven -1? Aby grupa byla uzavřená na tu operaci.
↑ Pavel Brožek:
Jo tahle :-D Já blbě pochopil a! :-D Programování já nemám moc v oblibě :D
Stránky: 1