Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj nasla jsem tento postup konstrukce když znám úhel alfa, beta a těžnici na stranu c
nejsem si ale jistá zda je tento postup správně
prosim o kontrolu
vim ze je tam chyba nejspis v popiscich
v ruhém kroku by nejspíš mělo být
k1, k1 oblouk (alfa+beta) na cc
a oblouk k2 a k3 na cd
Zdravím,
samotný nápad je v pořádku, ale máš trochu nepořádek v zápisu (už od 1. bodu). Možna bude lepší, když ještě jednou zedituješ úvodní příspěvek - vložený obrázek.
Prosím úlohy tohoto typu umísťovat do správné sekce (patří do SŠ). Děkuji
EDIT: existuje i jiný postup konstrukce, pomocí stejnolehlosti.
↑ urnacka:
Myslím, že podľa obrázka
V prvom riadku má byť CC´, v druhom tiež
V štvrtom riadku má byť CD, v šiestom asi tiež
Určite by som bod B hľadala na polpriamke AD, |BD| = |AD|, tie oblúky sa myslím zle zapisujú aj konštruujú...
Neskúšala som to.
↑ urnacka:
Jak máš psané ty oblouky, tak tam má být
a ty dvě další kružnice mají být oblouky nad 
Děkuji kolegům za kontrolu.
↑ urnacka:
Pokud se ptáš na počet řešení, tak ano.
Zkus se také podívat na postup s využitím stejnolehlosti, je z místní sbírky.
↑ jelena:
teď jsem nemyslela počet řešení, ale když si to zkouším narýsovat jde o to že když udělám oblouk alfa+ beta jenom na jednu stranu (nevim jak to ric odborne) tak mi vzniklé body a,b, neprocházejí středem úsečky CC', ale pokud udělám na obě strany olouk alfaf +beta tak ano
↑ urnacka:↑ urnacka:
Sestrojení kružnicového oblouku (jinak množiny bodů, ze kterých vidím usečku pod uhlem...) je standardní postup - snad pomůže odkaz (příklad 4).
↑ urnacka:
I když už je téma vyřešené tak ještě pokud se chceš vyhnout sestrojení kružnicových oblouků, tak to jde řešit i takto.
↑ Honzc:
Zdravím :-)
kdo to byl, kdo povídal, že čte příspěvky kolegů:
příspěvek 2 napsal(a):
EDIT: existuje i jiný postup konstrukce, pomocí stejnolehlosti.
příspěvek 7 napsal(a):
Zkus se také podívat na postup s využitím stejnolehlosti, je z místní sbírky.
Vážený a milý pan Bratr dokonce nakreslil motýlka (v odkazu). Pomoc s údržbou místní sbírky bych velmi uvítala, děkuji.
Pravda - takový(a) Veterán(ka), každému vyprávějící, jaké to bylo z našich mladých let... No jo :-) Musím se příležitostně poptat, co bere na sklerózu, pokud nezapomenu.
Jelena.
↑ Honzc:
:-) děkuji. Souhlasím s kolegou musixx a potvrzuji, že 3 křivé čáry, co jsem nakreslila, nepovažuji za nijak metodicky hodnotné (ani sestavenou sbírku - stejně to nikdo bez odkazu nepoužívá).
4 stejné reakce ↑ ...:, ↑ Phate:, ↑ Dana1:, ↑ Honzc: ohledně přeznačení úsečky CD za CC´ musí přesvědčit každého.
Před odesláním příspěvku používejte, prosím, tlačítko Náhled, pod zprávou uvidite, zda někdo z kolegů již nereagoval stejně. Děkuji.
-------------------
OT: našla jsem CD Ghymes, o kterém jsem si myslela, že je pryč, ach :-)