Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ve vyšší úrovni byl tento příklad
posloupnost zadaná rekurentně 
k tomu byly 3 podúlohy: 1) vyjádřete
v závislosti na 
2) určete podmínku konvergence
3) vypočítejte limitu
+ uvést celé řešení do záznamového archu
a nejsem si jistý postupem u 2) a 3) části
Máte někdo nápad jak postpovat?
Takto? 
↑ pavlick:
2.) musi platit nutna podminka konvergence, tedy 
3.) vyjadris si n-ty clen a zjistis, ze je tvaru geometricke rady s
a
ze zadani a pocitas soucet teto nekonecne rady.
↑ Phate:
k 3) řešení přes součet nekonečné geometrické řady mě taky napadlo a počítal jsem to podle vzorce
, vyšlo mi po dosazení 8/3
ale neumím si vyjádřit vzorec pro n-tý člen, ta NGŘ mě napadla logicky podle podúlohy 1)
ke 2) bez vzorce pro n-tý člen mě nenapadá jak to využít
↑ pavlick:
Ano, 8/3 me vyslo take.
2) vypises si prvnich par clenu a z toho zjistis, ze
. Ted to musis poslat limitne do nekonecna a polozit rovno nule
Ta úloha se týkala konvergence řady nebo posloupnosti? V prvním příspěvku o řadě totiž nic nevidím. Chtělo by to buď doplnit zadání nebo přehodnotit řešení (při současném nevidím, proč by měla jít posloupnost jenom k nule)
EDIT: přiznám se, že vůbec nevím, o co tady jde. I kdyby se ptali na konvergenci řady, tak mi ty posty nade mnou nějak nesedí, takže možná je problém u mě (nevidím tedy, kde). V takovém případě se omlouvám.
↑ anes:
Asi v tom mam sam gulas, tak ten priklad budu mit asi blbe, co se da delat. Zadani bylo vysetrit kovergenci posloupnosti a pro jake q konverguje, takze to melo vyjit pro
?
Už se v tom začínám orientovat. První věc je, že se tu někde v půlce stránky objevilo
. Pokud toto nespadlo z nebe a bylo už v původním zadání (v prvním postu tedy není...), tak k 3) nemám výhrady.
Co se týče 2) tam se asi fakt ptají na K posloupnosti protože řada stejně nikdy K nebude, navíc dává lepší smysl, že se v úloze napřed zeptají, kdy posloupnost K a potom k čemu. Takže za mě odpověď
.
EDIT:
↑ pavlick:
ten vzorec pro n-tý člen geom. řady tady ani nepotřebuješ, ale pro zajímavost.
platí
... stačí si pronásobit prvních pár členů a bude ti to jasné.
Někdo si to podělí těmi 1-x a pamatuje si to jako vzoreček. Já jsem líný a radši si vždycky rychle provedu tuhle úvahu, navíc tam pak není prostor pro chybu.
Taky vidíš, že pro
dostaneš po zlimicení ten tvůj vzoreček pro součet řady.
Stránky: 1