Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V následující úloze je a) jasné - 1/100 , ale b) mi jasné není. Myslel jsem, že to bude 5/100, ale není. Výsledek má být 0,049.
Tak mi není jasné, v čem je zádrhel.
Je potřeba nějak zohlednit, že několik losů může mít stejné poslední dvojčíslo?
↑ jira: Je potřeba nějak zohlednit, že několik losů může mít stejné poslední dvojčíslo?
Určitě. 5/100 je šance v ideálním případě, že každé z vylosovaných čísel končí něčím jiným. Pokud si nalosuješ víc stejných dvojčíslí, šance se snižují. Je tedy nutné sečíst pro všechny možnosti (1 až 5 unikátních dvojčíslí) pravděpodobnost nafasování * pravděpodobnost výhry v takovém případě. Jinak předpokládám, že se losují čísla 0-9999
anes napsal(a):
↑ jira: Je potřeba nějak zohlednit, že několik losů může mít stejné poslední dvojčíslo?
Určitě. 5/100 je šance v ideálním případě, že každé z vylosovaných čísel končí něčím jiným. Pokud si nalosuješ víc stejných dvojčíslí, šance se snižují. Je tedy nutné sečíst pro všechny možnosti (1 až 5 unikátních dvojčíslí) pravděpodobnost nafasování * pravděpodobnost výhry v takovém případě. Jinak předpokládám, že se losují čísla 0-9999
Když to jsou předpoklady, které v zadání nejsou. Navíc bych musel předpokládat, že dostanu zcela náhodný výběr losů. Ve skutečnosti asi dostanu čísla co jdou za sebou.