Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ vysoka:
:o) víš, jak se počítají parciální derivace ?
Derivujeme podle jednotlivé proměnné, všechno ostatní bereme jako konstanty..budeme ale potrebovat i druhé parciální derivace ...jaké budou?
Dále platí:
↑ Alivendes:
DAKUJEM ...
ano / parcialne derivacie viem / len vzsy treba peclivo sledovat podla coho a kolko premennych derivujeme ...
tie parcialne derivacie je vcelku hracka pri takychto vcelku jednoduchych dunkciach ... zlozitejsie je hladanie konkretnych bodov ... samotne parcialne derivacie nam nepomozu ak nevieme co mame s nimi robit
Determinant mi vyšel takto:
Náš stacionární bod:
Determinant ma pro bod a hodnotu 0, funkce má v bodě [0,0,0] sedlový bod.
Nicméně prosím o kontrolu, žádné extrémy nám nevyšly. Je to vidět ale i logicky, jedná se o součin 3 čísel a funkčni hodnota se bude pohybovat od minus nekonecna do nekonecna.
↑ Alivendes:
Bohužel, způsobem, který popisuješ, zjistíš lokální extrémy jinde než na množině bodů zadaných vazbou.
Zde je asi potřeba postupovat pomocí Lagrangeových multiplikátorů.
↑ Pavel Brožek:
Díky :)
Opravdu jsem si toho všiml až na konci, tak jsem to takto dopočítal.
↑ Pavel Brožek:
Nicméně to co navrhuješ jsem ještě nikdy nepočítal, a teď vnoci se to učit nebudu, dobrou noc a omlouvám se, že jsem počítal něco jiného.
↑ Alivendes:dik za kazdu pomoc :)
...boj so spankom bol u mna prehratz ale uz o 23>05 h ... takze vcera vecer uz bez mojej reakcie :(
↑ vysoka:
Ano, ta funkce F je správně.
↑ Pavel Brožek:tak mozme derivovat ... :)
no a ako skoncil pAPIER , TA K AJ JA S NAPADMI AKO DALEJ :(...
↑ vysoka:
Multiplikátory jsou tam dva. Musíš napsat obě parciální derivace. Ty jsi napsal jen jednu hybridní (vlastně jsi položil a pak derivoval podle ).
↑ vysoka:
Zdravím,
když odečteš (1)-(2), (1)-(3), (2)-(3), tak po úpravě na součinový tvar dostávaš např. , výsledky odsud už se dají použít pro dosazování do poslední rovnice a následně do předposlední.
Snad to postačí.
Stránky: 1