Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mně se zadání nezdá.
Tipovala bych, že C1 je zadáno jednou souřadnici, druhou je třeba určit. Podle směrového vektoru kladného (pro tečnu elipsy) zvolíme bod, který na elipse je v 2. nebo ve 4. kvadrantu.
Zkus ještě překontrolovat zadání (nejlépe scan zadání sem). Pokud nikdo z kolegů nebude mít více použitelný nápad, potom sem, prosím, umístí výsledek, pokusíme se z něho odvodit, zda je zadání nekompletní.
Děkuji.
↑ jelena:
Toto byl příklad ze sešitu, ale ve skriptech jsem našel uplně stejný takže ho sem vkládám ;)
PS: dnes si projedu všechny moje aktuální témata.
Děkuji.
EDit: již jsem to vyřešil a vyšlo mi to.
Ale mám otázku. Jak poznám, že toto(zvýrazněné) je směrový vektor normály? a není to směrový vektor tečny ? Děkuji.
↑ da.backer:
děkuji, to už smysl dává: bod c (-2, 1) je na elipse. Rozděl si to na 2 úlohy:
1) nejdřív přímku=tečnu k elipse (může být z analytické geometrie přímo použití vzorce nebo přes tečnu implicitní funkce - jak se libí),
2) potom ve stejném bodě c derivaci ve směru tečného vektoru této přímky.
Případně odkaz.
Ať se podaří.
↑ da.backer:
Jo tak ono je to vždy podle zadání,
když je tam napsáno že je tečným vekrotem křivky tak mi dle mého způsobu vyjde první normálový a ten převedu na tečný.
Pokud je v zadání že je normálovým vektorem, tak nic převádět nemusím. Je to tak ?
A jěště technická :) jak se převede normálový směrový vektor (u1;u2;u3) na tečný ?
čili (-2;8,4) ?
Děkuji.
Děkuji, abych se zorientovala ve všech EDItech :-)
příspěvek 3 napsal(a):
Ale mám otázku. Jak poznám, že toto(zvýrazněné) je směrový vektor normály? a není to směrový vektor tečny ?
Parciální derivace v zadaném bodě udává normálový vektor tečny ke křívce, jelikož pomocí tohoto vektoru sestavíš obecnou rovnici přímky (tečny) ax+by+c=0 nebo v označení s parciální derivaci - viz odkaz veta 5.3.3 (je to totéž).
tedy vstupní údaj z výpočtu parciálních derivací je "normalový vektor tečny", potom můžeš pokračovat:
Normálový vektor tečny = směrový vektor normály (ke stejné křivce).
příspěvek 6 napsal(a):
když je tam napsáno že je tečným vekorem křivky tak mi dle mého způsobu vyjde první normálový a ten převedu na tečný.
ano, první vyjde normálový vektor tečny k elipse (to je "pomocná křívka"). Pokud je požadavek, že má byt derivace ve směru tečného vektoru ke elipse, tak je třeba původní normálový vektor k elipse "přetočit na směrový. Jinak bys derivaci poslal kolmo tomu, co je požadováno.
A jěště technická :) jak se převede normálový směrový vektor (u1;u2;u3) na tečný ?
Rozumí se tím, že chceš vytvořit k vektoru (u1;u2;u3) vektor kolmý? nebo něco jiného? Myslím si, že pouze přehozením souřadnic a změnou znaménka to nepůjde (protože k vektoru je hodně kolmých vektorů v rovině, kde je původní vektor normálový (a zajistí, že skalarní součin bude nulový). Ale nejsem si úplně jistá. Snad někdo z kolegů, děkuji.
Velice děkuji za rozsáhlé psaní :) už to začínám chápat :)
příspěvek 3 napsal(a):
jelena napsal(a):
Rozumí se tím, že chceš vytvořit k vektoru (u1;u2;u3) vektor kolmý? nebo něco jiného? Myslím si, že pouze přehozením souřadnic a změnou znaménka to nepůjde (protože k vektoru je hodně kolmých vektorů v rovině, kde je původní vektor normálový (a zajistí, že skalarní součin bude nulový). Ale nejsem si úplně jistá. Snad někdo z kolegů, děkuji.
Ano myslím tím, že chci vytvořit vektor kolmý. Děkuji :)
↑ da.backer:
Řeknu, že mně by se to nepodařilo :-)
↑ jelena:
Možná blbě přemýšlím, budu ho vůbec v nějakém typu příkladů potřebovat ? :D
myslel jsem to v podobném duchu jako je řešeno v tomhle téma.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=32228
↑ da.backer:
jak to mám vědět? :-)
Pokud budeš potřebovat, tak zřejmě zadání bude v prostoru (v odkazu máš v rovině, kde není problém) a podaří se vytvořit 2 vektory, ke kterým pomocí vektorové součinu vytvoříš kolmý. Nebo se optáš na známé adrese
Stránky: 1