Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ stogy17: To radeji pridej ten obrazek sem do fora (je tu funkce upload).. nekomu to pozdeji muze pomoci
↑↑ stogy17: Ja osobne bych pouzil tento vzorecek:
(viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Goniometrick%C3%A1_funkce)
rozepises si to jako:
sin(2x + x) = 2 sin x
sin 2x * cos x + cos 2x * sin x = 2 sin x // podle vzorecku
2 sin x * cos x * cos x + ( cos^2(x) - sin^2(x) )*sin x = 2 sin x
2 sin x * cos^2(x) + ( cos^2(x) - sin^2(x) )*sin x = 2 sin x
3 sin x * cos^2(x) - sin^3(x) = 2 sin x
sin x (3 cos^2(x) - sin^2(x) ) = 2 sin x
sin x (3 (1 - sin^2(x) ) - sin^2(x) ) = 2 sin x
sin x (3 - 4 sin^2(x) ) - 2 sin x = 0
sin x [(3 - 4 sin^2(x) ) - 2] = 0
sin x [1 - 4 sin^2(x) ] = 0
polozis sin x = 0 a 1 - 4 sin^2(x) = 0 a mas reseni (pokud jsem nekde neudelal chybu)

↑ stogy17:
.bmp není podporovaný, protože to je datově velká kráva. Ulož ten obrázek třeba jako .jpg.
↑ stogy17:
Je možné, že by mi vyšlo něco jako, že x je 60 stupňů plus perioda (2kpí nebo jak se ta perioda zapisuje)? Mne tam tak ěnjak vznikla trochu neš?astná část, že mi zůstal cosx jako jmenovatel a čitatelem byla jednička (celé se to rovnalo dvěma), tak nevím, jestli tom ohu dále roznásobovat cosx (s tím, že se nesmí rovnat nule)?
EDIT: Zkoušel jsem to přes tg x = sinx/cosx; poté jsem celou levou stranu převedl na společnýjmenovatel (1+sinx)cosx a v čitateli jsem cos^(2)x upravil na 1- sin^(2)x. Pak už jsem jen krátil a dále nevím, jestli s tí mmohu pokračovat, tak jak už jsem popisoval výše (tedyp okud jsem to vůbec dělal správně)?
↑ stogy17:
Tak jsem to nakonec neroznásobil. Raději jsem se na to podíval a řekl si, jedna děleno čím je dva.
Šlo by to takto (viz. obrázek níže)? Tedy dál nevím co se s tím, tak dělá. Asi ty podmínky a perioda? No ale zase jaká perioda, tak asi nic.
↑ stogy17:Ten konec mi vychází nějak zvláštně:
↑ stogy17:
to je vzorec a ten je dobře , ale ten výsledek se mi taky nezdá . :-( Sama chybu nevidím , snad se k nám někdo přidá . :-)
↑ stogy17:Ale máš špatně
. Máš výsledek v zadání úlohy ?
↑ stogy17:Když ono v tomhle případě na kráse až tak moc nesejde , že ? Vychází mi pořád to samé :-( Máš správně zadání ?
↑ stogy17:Už to mám jen co to napíšu .:-)
↑ stogy17:Tak bohužel nemám :-( Spletla jsem se .
↑ stogy17:Tak to vychází ten uvedený výsledek s tou druhou odmocninou ze 3 : 21,4°