Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám daný jehlan ABCDV a mám určit obecnou rovnici roviny BCV.
Dělám to správně?
zadala jsem si body A[0,0,0] B[1,0,0] C[1,0,1]D[0,0,1] V[1/2, 1, 1/2]
udělala jsem si vektory u=BC a v=VC , u=(0,0,1) a v=(-1/2, 1, -1/2)
udelala jsme vektorový soucin (uxv): (uxv)=(-3/2, 0, 0) apoté rovnici: -3/2x + d=0 -> -3/2x + 3/2=0 -> je tato rovnice opravdu rovnicí roviny BCV??nejsem si jista, zda delam spravny postup, uz jsem zmatená...
Rovnice kterési roviny to bezesporu je. Zda to je opravdu rovnice roviny BCV, poznáš podle toho, zda této rovnici vyhovuje
každý z bodů B, C, V. O bodech B, C mi vychází, že vyhovují, avšak o bodu V, že nevyhovuje .
Postup je správně, ale chyba je ve výpočtu vektoru v=VC . Mělo vyjít v = C-V = (-1/2, - 1, -1/2) .
tak ja som si zvolil takto A[0, 0, 0], B[1, 0, 0], C[1, 1, 0], D[0, 1, 0], V[1/2, 1/2, 1]
vektor BC = (0, 1, 0), BV = (-1/2, 1/2, 1)... urcim rovnicu nadroviny
vyriesim to ako determinant rovny nule, z ktoreho mi vyjde ze
. Toto bude rovnica nadroviny pretoze kazdy bod do nej patri..staci si to overit
↑ martanko:
když tedy udelám vektor v=(1/2, -1, 1/2) poté vektorový soucin uxv, tak mi rovnice vyjde 3/2x-3/2=0, coz je to samé jako predtím a zase bod V nesplnuje rovnici... kde je tedy zase chyba?
↑ martanko:
ja kdyz jsem si oiznacila jehlan jako ty, ze jsem prohodila osu y a z, a delala jsem to tim mym zpusobem, tak uzmito taky vyslo... takze asi je chyba tam, ze jsem si spatne oznacila osy...
↑ martanko:
a kdyz bych chtela vypocitat úhel mezi stěnami BCV a ABV, tak tímto způsobem,co jsem zde řešili vypočítám rovnice rovin BCV a ABV a podle vzorce cos fí=(|n_1 * n_2|)/(|n_1\*\n_2| ) vypočítám úhel, je to tak? nebo se to picita jinak?:)
↑ ajucha:, ↑ martanko:
Protože mezivýsledek v=(1/2, -1, 1/2) je také špatně, mělo být v = C-V = (-1/2, - 1, -1/2) , jak jsem napsal již zde :↑ Rumburak: .
Pomocí vektoru u=(0,0,1) , který je určen správně, pak dostáváme u x v = ( -1, -1/2 , 0) a tedy rovnici roviny tvaru
.