Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2011 12:51

ajucha
Reputace:   

analyticky řez krychle

Je dána krychle ABCDEFGH. Rovina alfa, která prochází přes bod A, přes střed stěny EFGH a střed stěny FGCB. Máme nalézt analyticky řez krychlí rovinou alfa, body, kde protíná řez hrany krychle a o jaký mnohoúhelník se jedná.
Synteticky bych řez dokázala udělat. Tak jsem postupovala tak,že jsemsi udělala řez synteticky, což je totot:
1)střed stěny EFGH = Q, střed stěny FGCB = P
2)spojíla jsem přímkou body PQ, udělala jsem přímku protínajícíc body: střed AD a střed EH ->vznikl mi průsečík,  tento průsečík jsem spojila v bodem A a tak na stěně ADEH mi vznikl první ,,řez". Poté jsem udělala přímku rovnoběžnou s 1.,,řezem" na stěně BCFG procházející bodem P. Na hraně FG mi vznikl bod, který jsme spojila se vzniklý bodem na hraně EH, a dále jsem spojila vzniklýbod na hrane BC s bodem A a vznikl mi řez.

Doufm, že syntetický řez mámsprávně.
Alejak postupovat analyticky?
Určila jsem si doby krychle A[0,0,0], B[1,0,0], C[1,0,1], D[0,0,1], E[0,1,0], F[1,1,0], G[1,1,1], H[0,1,1]
P[1, 1/2, 1/2] G[1/2, 1, 1/2]
dále bych udělala přímku procházející PQ a udělala bych průnik s z=1/2 a vyšel by mi bod S[0, 3/2, 1/2], dále přímku procházející body SA, která má tvar x+y-3z=0  (nevím, zda to mam správně)   dále bych udělala průnik této přímky s rovinou ADEH (tato rovina mi vyšla, že mátvar:-x+y-z=0)  ale jak udělat ten průnik?  za y bych simohla dát 1, ale potom mi vychíz z=1/2 a x=1/2, coz je kravina, protože ten bod co hledám má být nahraně EH, kde je x=0.... co dělám spatně??

• (téma jako vyřešené označil(a) ajucha)

#2 08. 06. 2011 00:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: analyticky řez krychle

Zdravím,

zkoušela jsem rozluštit Tvůj postup. Bohužel, neshodujeme se v umístění bodů (souřadnic). Možná by pomohlo, pokud zkreslíš i něco takto strašného (netvrdím, že dobře) a své označení.

Děkuji.

#3 08. 06. 2011 12:05

ajucha
Reputace:   

↑ jelena:
jak by tedy meli být ty souradnce? a myslis, ze jsem na to sla spravne,nebo jde nejaky jednodussi postup?

#4 08. 06. 2011 13:30

jelena
Jelena

↑ ajucha:

To se musíme dohodnout, jak budou souřadnice. Ze slovního popisu nejde poznat, bohužel.

Můj obrázek bych umístila do souřadnic s xOy v "podstavě", s osou x hledicí z monitoru - tak, ale jen proto, že to tak mám ve zvyku.

Potom mám:

dolní podstava: A(0, 0, 0), B(0, 1, 0), C(1, 1, 0), D(1, 0, 0),

horní podstava: E(0, 0, 1), F(0, 1, 1), G(1, 1, 1), H(1, 0, 1).

Pomocný bod (1) jsem našla tak, že je to průnik přímky PQ a jeji průmětu do roviny ABCD.

--------------------------------
Oprav, prosím - na obrázku mi chybí označení bodu G - vrchol krychle, místo označení bodu G ve středu horní podstavy má být Q. Uložila jsem neopravenou verzi obrázku, omluva.

#5 08. 06. 2011 13:41

ajucha
Reputace:   

↑ jelena:
ano,toto označení chápu. Syntetický řez také,ale jak mám nalézt analyticky řez rovinou alfa?

#6 08. 06. 2011 14:40

Honzc
Reputace:   248 

↑ ajucha:
Obrázek ti pomůže?

#7 08. 06. 2011 18:29

jelena
Jelena

↑ Honzc:

děkuji, obrázek je o hodně hezčí, než ten ↑ můj v příspěvku 2: (bez ohledu na čas vzniku lepší nedovedu). Zdravím.

ajucha napsal(a):

dále bych udělala přímku procházející PQ a udělala bych průnik s z=1/2 a vyšel by mi bod S[0, 3/2, 1/2], dále přímku procházející body SA, která má tvar x+y-3z=0  (nevím, zda to mam správně)   dále bych udělala průnik této přímky s rovinou ADEH (tato rovina mi vyšla, že mátvar:-x+y-z=0)  ale jak udělat ten průnik?  za y bych simohla dát 1, ale potom mi vychíz z=1/2 a x=1/2, coz je kravina, protože ten bod co hledám má být nahraně EH, kde je x=0.... co dělám spatně??

Přímka takový tvar (jak je vyznačeno červeně) nemůže mít. To je zápis pro rovinu (v obecném tvaru). Přímku v prostoru - parametricky.

Zbytku textu bohužel opravdu nerozumím.

Jelikož jsi nenapsala, jak máš souřadnice, budu používat své označení.

1) rovnice přímky PQ v parametrickém tvaru.
2) průsečík PQ s rovinou z=0 (dolní podstava ABCD)
3) výsledek - pomocný bod (1) v rovine ABCD, který má souřadnice (1/2, 3/2, 0).

Přímka A(1) je v rovině xOy. Mohu sestavit rovnici pro přímku v rovině a najit průsečík s přímkou y=1 (přímka BC). z-souřadnice tohoto bodu je 0. Mám bod řezu na hraně BC.

Můžeš pokračovat dál? Případně - stačí tak? Děkuji.

#8 08. 06. 2011 19:49

ajucha
Reputace:   

↑ jelena:
uz to mam asi spocítané, ale mám jinak souřadnice než ty, ám dané stranu AD jako osu y, stranu AB jako osu x a stranu AE jako osu z.
Poté mi vyslo: prusecik na BC jsem si oznacila K[1, 1/3, 0], prusecik na FG jsme si oznacila M[1,2/3,1] a prusecik na EH jsem si oznacila L[0,1/3,1]
řez je čtverec se stranou delky: sqrt10/3
a mela jsem udelat jeste delici pomery, v nichz body deli jednotlove strany, tak to vyslo:
(BCK)=3/2,  (FMG)=3,  (ELH)=3/2
myslim si, ze bych to mela mit spravne :)

#9 08. 06. 2011 20:13

jelena
Jelena

↑ ajucha:

abych byla úpřímná - už nemám sily překontrolovavat Tvé řešení. Opakovaně jsem prosila, abys umístila své označení (osy a souřadnice). Nakonec stejně napíšeš, že všechno je jinak.

Úloha není těžká (je pro SŠ), to asi víš. Délka strany $\frac{\sqrt{10}}{3}$ mi vyšla také a snad je to čtverec.

Měj se pěkně.

#10 08. 06. 2011 20:14

ajucha
Reputace:   

↑ jelena:
ja jsem v tom byla totalne zamotana,ale dekuju :)

#11 08. 06. 2011 20:19

jelena
Jelena

↑ ajucha:

není za co. Snaž se, prosím, svá témata uzpůsobit i méně chápavé čtenářce, jako jsem já. Měj se.

Zápatí