Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 06. 2011 13:09

X3R0
Reputace:   

logaritmická nerovnice s absolutní hodnotou

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem: Množina všech reálních čísel, pro která platí (x^2 + 3) * log|x| >0 je rovna množině?
Rovnici jsem řešil následovně:

napsal jsem si výraz [(x^2 +3) > 0 "a současně" (log |x| <0)] "nebo" [(x^2+3) <0 "a současně" (log |x| > 0)] .. 

z první hranaté závorky my vyšlo, že řešeším první kulaté závorky je množina všech reálných čísel a má průnik s množinou log |x| <0 =>
log |x| <0

z druhé hranaté závorky mi vyšlo, že výraz (x^2+3) <0 nemá řešení, tedy K je prázdná množina a průnik jakékoliv množiny s množinou prázdnou je prázdná množina

řešil jsem tedy výraz (log |x| <0) a jeho výsledek mi vyšel (-1,0) sjednoceno (0,1), což je špatný výsledek.
podle výsledků je správným výsledkem množina (-nekonečno,-1) sjednoceno (1,nekonečno) , což by dle mých úsudků platilo pro výraz   (log |x| >0)

Chybu jsem tedy mohl už udělat někdy ze začátku, a vás prosím o to, jestli byste mi neporadili, kde ji dělám. Díky

#2 09. 06. 2011 13:19

Honzc
Reputace:   248 

Re: logaritmická nerovnice s absolutní hodnotou

↑ X3R0:
Chybu jsi udělal opravdu už na začátku.
Součin dvou čísel je větší než nula když
a) obě jsou zároveň větší než nula
b) obě jsou zároveň menší než nula
Protože (x^2 + 3)>0 vždy, stačí se zabývat pouze tím, kdy je log |x| > 0.

#3 09. 06. 2011 13:23

standyk
Místo: SR
Škola: UMB BB
Pozice: študent
Reputace:   55 

Re: logaritmická nerovnice s absolutní hodnotou

↑ X3R0:

Urobil si chybu v štvrtom riadku. Zle si dal tie znamienka nerovnosti keď si si to rozpisoval na 2 čiastkové prípady:
$\[x^2+3>0  \wedge  \log{|x|}\color{red}>\color{black}0\]$ $\vee$ $\[x^2+3<0  \wedge  \log{|x|}\color{red}<\color{black}0\]$

Zápatí