Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem: Množina všech reálních čísel, pro která platí (x^2 + 3) * log|x| >0 je rovna množině?
Rovnici jsem řešil následovně:
napsal jsem si výraz [(x^2 +3) > 0 "a současně" (log |x| <0)] "nebo" [(x^2+3) <0 "a současně" (log |x| > 0)] ..
z první hranaté závorky my vyšlo, že řešeším první kulaté závorky je množina všech reálných čísel a má průnik s množinou log |x| <0 =>
log |x| <0
z druhé hranaté závorky mi vyšlo, že výraz (x^2+3) <0 nemá řešení, tedy K je prázdná množina a průnik jakékoliv množiny s množinou prázdnou je prázdná množina
řešil jsem tedy výraz (log |x| <0) a jeho výsledek mi vyšel (-1,0) sjednoceno (0,1), což je špatný výsledek.
podle výsledků je správným výsledkem množina (-nekonečno,-1) sjednoceno (1,nekonečno) , což by dle mých úsudků platilo pro výraz (log |x| >0)
Chybu jsem tedy mohl už udělat někdy ze začátku, a vás prosím o to, jestli byste mi neporadili, kde ji dělám. Díky
↑ X3R0:
Chybu jsi udělal opravdu už na začátku.
Součin dvou čísel je větší než nula když
a) obě jsou zároveň větší než nula
b) obě jsou zároveň menší než nula
Protože (x^2 + 3)>0 vždy, stačí se zabývat pouze tím, kdy je log |x| > 0.