Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, počítám příklad exponencíálních funkcí a mám tady: pro jaké p je exp. fce. klesající:
((2p^2)/(p^2)+1))^x
doufám, že jsem to napsal správně. Došel jsem k výsledku (0;1) ale správný výsledek by měl být (-1;0)U(0;1)
↑ Vencabenes:
Zdravím :) chybí ti tam jedna závorka, má to vypadat takto:
?

Jojo :-) Tak by to mělo vypadat :-)
↑ Vencabenes:
TAkže když už víme jak to vypadá, vyřešíš nerovnici

No, chtěl jsem se zeptat jak je možné, že mi vyšla jen polovina správné odpovědi a kde jsem mohl co vynechat, ale při psaní otázky mě to trklo :-) Děkuji mnohokrát...
↑ Vencabenes:
K příkladu:
Vyplývá z definice exponenciální funkce.
první případ nastane vždy, výsledek je teda R. V druhém případě je jmenovatel kladný pořád,řešíš teda pouze čitatel:
. Na konci uděláč průnik výsledků, protože to má platit zároveň.

Vždycky je to tak, že půl hodiny si lámu hlavu a pak zjistím, že jsem zapomněl něco základního, nebo spočítal 1-1 jako 2 a podobně :-(
↑ MartinK:
První případ NENASTANE vždy. Je tam 
Ahoj.
mno, u exponenciálních funkcí platí, že pokud je základ menší než 1 a větší než 0, pak je funkce klesající... čili řešíš nerovnice
Hodím skryté řešení :-)
↑ Vencabenes:
Je třeba si uvědomit, že exponenciální funkce (a^x) je klesající v případě, že 0<a<1
Pak, protože p^2+1>0 vždy stačí vyřešit nerovnici p^2-1<0 a zároveň p<>0