Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,ještě bych se chtěla zeptat, jestli nahodou nekdo nevite, jestli yˇ=8x a xˇ+y=0 jsou kuželosečky?
dostala jsem zadani k prijimackam kde mam zadanou kuzelosecku a primku, a v odpovedich jsou moznosti, ze zadane "kuzelosecky" kuzeloseckami nejsou...normalne bych si primky vyjadrila na y a dosadila,ale trochu me to mate..:-/jsou to teda kuzelosecky?
↑ zemedelec:
Ak ten fľak nad x a y znamená druhú mocninu, tak myslím, že tie rovnice sú rovnice kužeľosečiek - čo myslíš, ktorých?
Odkaz1
Odkaz2
Ahoj, podobnou věc jsem tu už jednou řešil.
Zkusím dát nějaký snazší výklad, pokud to nevadí...
kuželosečky jsou trojího druhu - elipsa, parabola a hyperboly. Mimo ně sem řadíme i kružnici, která je pouze speciálním druhem elipsy (elipsa, jejíž ohniska splývají v jedno).
Rovnice kružnice vypadá takto:
Důleižté je, že před
a
je koeficient 1.
- obě dvě proměnné jsou tu na druhou.
Rovnice elipsy vypadá takto:
Vidíme, že před druhými mocninami jsou různé koeficienty a, b. Musí však platit, že
.
Rovnice hyperboly (tentokrát ne obecná)
Opět vidíme obě dva proměnné na druhou.
Rovnice paraboly:
Pokud je tedy v rovnici puoze jedna proměnná na druhou, jedná se o parabolu. Pokud jsou na druhou obě dvě proměnné, musíš si zjistit, o jakou kuželosečku se jedná. Pokud není na druhou ani jedna proměnná nebo je nějaká proměnná umocněná na vyšší, než na druhou, nejedná se o kuželosečku - alespoň tohle mně vždy pomáhalo, když jsem projížděl analytickou geoemtrii, snad to pomůže i tobě.
Jimmy