Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 06. 2011 20:12

zemedelec
Zelenáč
Reputace:   

kuželosečky

ahoj,ještě bych se chtěla zeptat, jestli nahodou nekdo nevite, jestli yˇ=8x a xˇ+y=0 jsou kuželosečky?
dostala jsem zadani k prijimackam kde mam zadanou kuzelosecku a primku, a v odpovedich jsou moznosti, ze zadane "kuzelosecky" kuzeloseckami nejsou...normalne bych si primky vyjadrila na y a dosadila,ale trochu me to mate..:-/jsou to teda kuzelosecky?

• (téma jako vyřešené označil(a) ((:-)))

#2 10. 06. 2011 20:17 — Editoval Dana1 (10. 06. 2011 20:20)

Dana1
Host

Re: kuželosečky

↑ zemedelec:

Ak ten fľak nad x a y znamená druhú mocninu, tak myslím, že tie rovnice sú rovnice kužeľosečiek - čo myslíš, ktorých?

Odkaz1

Odkaz2

#3 10. 06. 2011 20:34 — Editoval found (10. 06. 2011 22:44)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Ahoj, podobnou věc jsem tu už jednou řešil.

Zkusím dát nějaký snazší výklad, pokud to nevadí...

kuželosečky jsou trojího druhu - elipsa, parabola a hyperboly. Mimo ně sem řadíme i kružnici, která je pouze speciálním druhem elipsy (elipsa, jejíž ohniska splývají v jedno).

Rovnice kružnice vypadá takto:
$ x^2 + y^2 + ax + by + c = 0 $
Důleižté je, že před $ x^2 $ a $ y^2 $ je koeficient 1.
- obě dvě proměnné jsou tu na druhou.

Rovnice elipsy vypadá takto:
$ ax^2 + by^2 + cx + dy + e = 0 $
Vidíme, že před druhými mocninami jsou různé koeficienty a, b. Musí však platit, že $ a \neq b; a \neq 0; b \neq 0 $.

Rovnice hyperboly (tentokrát ne obecná)
$ \frac{(x-m)^2}{a^2} - \frac{(y-n)^2}{b^2} = 1 $
Opět vidíme obě dva proměnné na druhou.

Rovnice paraboly:
$ (y-n)^2 = 2p(x-m) \nl
(x-m)^2 = 2p(y-n)
 $

Pokud je tedy v rovnici puoze jedna proměnná na druhou, jedná se o parabolu. Pokud jsou na druhou obě dvě proměnné, musíš si zjistit, o jakou kuželosečku se jedná. Pokud není na druhou ani jedna proměnná nebo je nějaká proměnná umocněná na vyšší, než na druhou, nejedná se o kuželosečku - alespoň tohle mně vždy pomáhalo, když jsem projížděl analytickou geoemtrii, snad to pomůže i tobě.

Jimmy

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#4 01. 07. 2011 16:30

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

Zápatí