Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Narazil jsem na kapitolu, která mi dělá problém - ověřování hypotéz. Byl bych Vám moc vděčný kdyby jste mi to pomohli pochopit.
Jedná se mi o pochopení tohohle příkladu zadání a řešení,
pokračování
Nechápu to řešení v učebnici (odkaz), pokusil sem si udelat svoji rovnici ale vyšla jinak než v učebnici kde vyšlo 0,00278. nechápu jak v učebnici došli ke zlomku 1/360.
Ja se do kombinatoriky az tak moc envyznam, tak to avizuji predem, ale problem podle me bude, ze tvuj vzorec je, jak ho nazyvali u nas na skole na pocitani kosu basketbalistovi. Jde o to, ze v tom vzorci je jedno, ktera vina trefi, je to zavisle na poctu a podle me tam musi byt vmestnana jeste nejaka zavislost na poradi.
↑ Phate:
je to mžné, ale v dalším řpíkladě se zadáním. Skot onemocní infekcí s pravděpodobností 0,25. U n zdravých kusu zkoušíme nové sérum. Je-li serum neučinné, pak pravděpodobnost že právě k kusů z n testovaných zůstane uchraněno infekce je rovna (n nad k) * 0,75(na k-tou) * 0,25(na n-katou). tady u toho to jde? nevidím moc rozdíl
↑ tomas_mat:
Ten problem bude asi take v tom, ze tu jestli ejden skot onemocni nezalezi na skotech ostatnich. V tom prikladu prvnim, kdyz jsi uz tipnul nejaky nazev vina, tak uz jsi ho netipnul znovu, takze ty jsi vlastne nejakym zpusobem seradil nazvy a dival se, jestli to serazeni odpovida tomu, jak to doopravdy bylo, proto se tam delilo n! a nedelalo se to tvym zpusobem, protoze n! jsou vsechna ta serazeni. Podle me ted prvni priklad ani moc nepujde delat nejakou obmenou toho tveho vzorce.
↑ Phate:
aha už chápu v čem je probém - ja tady v učebnici v tehle kapitole mam jen tyhle dva příklady, takže sou asi 2 typy příkladu. ten s tím dobytkem chápu. ale nechápu ten s tím vínem. ztatil jsem se poměrně brzo - v tom screenu zadání a řešení. Mohl by ses na to prosím podívat? Pravděpodobnost posledního z jevu je 1/n!, nechápu proč posledního, přece je n možností, tak by měl být jakykoli jev 1/n!, protože každy ma stejnou pravdepodobnost? kde mam chybu, nevíš?
↑ tomas_mat:
Posledni jev je tam jako jev, kdy vsechny vina jsou tipnuta spravne a to je mozno udelat jen jednim zpusobem, nemuze ty jmena vin nijak prehazet ani nic jineho. Kdyz mas netrefit jedno vino, tak je tam spravne napsano, ze to nejde. Predstav si, ze z tech 8 vin uz bys trefil 6 a prichazi sedme vino. Mas teda tipnout uz jen dve vina a pokud trefis spravne jedno, tak musi byt spravne i to druhe, protoze zadna jiny nazev vina ti uz nezbyl. Pokud mas netrefit dve vina, tak 6 vin zvolis na pevno, tedy
a nebo vyberes dve vina, ktera netrefis
. Oboji vychazi stejne. A nenasobis to uz nicim, protoze ty dve vina, ktera netrefis nemuzes nijak prehodit. Pokud mas netrefit tri vina, tak je to
a nebo take
. A ted to musis necim vynasobit. Rozdelujes tri vina tak, aby zadne nebylo trefeno. Na prvni pozici, z tech tri, vina tedy mame 2 moznosti, jake vino tipneme, abychom se netrefili. A zbyvaji nam dve pozice a dve vina. Tam je jen jedna moznost, jak se muzeme netrefit v te druhe moznosti bychoms e urcite trefili. Takze nasobime 2. Takze ta pravdepodobnost, ze trefime alespon 5 by podle me mela vypadat takto:
a vyjde vysledek jako z ucebnice.
Je take celkem pekne, jak se v te ucebnici zastavili u 3 spatnych klobouku, protoze dal uz to nebude az tak lehke. Mame problem satnarky pro mala cisla, viz neco na styl b) u tohoto
↑ Phate:
vypracoval jsem na papír řešení příkladu, je ta myšlenka už dobře? díky za rady, bez nich bych to asi nepochopil :) Celé řešení Hlavně bych ještě potřeboval poradit, jak matematicky udelat bod 2 - chapu logiku že to je 0, ale nvm jak to vyjadřit zlomkem. a potom jeste poslední bod sem si přidal navíc jako zkouška jestli to chápu - je dobře?
To pro 4 vina z 8 ani nepocitej, protoze je to pripad, ktery se neresi v stredoskolske kombinatorice, psal jsem ti to ↑ Phate: tady.
chapu logiku že to je 0, ale nvm jak to vyjadřit zlomkem
Nevyjadris to zlomkem, ta situace nemuze nastat. To je jak kdybys mel ulohu, kde tahat karty z mariasoveho balicku a vytahnes 5 es. Ta situace proste nemuze nastat.
↑ Phate:
jo takhle...takže vyjadření v číslech v podstate není, jako kdybych počítal provdepodobnost když hodím mincí a padly by obě strany :). A tedka s tím posledním bodem - oni mi teda spostě zatajili, že to se svyma znalostma nemužu udelat, tak se o tom radši nezmínili. :D Má to nejaky prostý důvod, nebo o tom radši nemam přemýšlet?
takže příklad s vínama mam vyřešený a ten dobytek taky chápu, asi si ho taky vypracuju na papír.. Děkuju za pomoc
↑ tomas_mat:
prosty duvod je ten, ze kdyz mas 4 lahve vinaa kazdou musi dat spatne, tak na prvni lahev mas 3 nazvy, ktere muzes pouzit, ale u dalsi lahve zalezi na tom, jestli jsi na prvni lahev pouzil nazev te lahve, ktere ted nazev davas a nebo ne(podle toho 3 a nebo 2 moznosti). To je ten zasadni rozdil, proc se to spatne pocita.