Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2011 12:42

Sulfan
Reputace:   23 

Goniometrický tvar komplexního čísla

Dobrý den,
při řešení příkladu na přijímací zkoušky (ČVUT), jsem našel jednu úlohu, která vypadá následovně:

http://img37.imageshack.us/img37/3199/gontvar.png

Ještě před řešením jsem uvážil, že číslo musí být ve tvaru $\left | z \right |\cdot (cosx+isinx)$, dle definice:

Code:

Zápis nenulového komplexního čísla ve tvaru $\left | z \right |\cdot (cosx+isinx)$ nazýváme goniometrickým tvarem komplexního čísla .

To znamená, že mi ve výběru zbyly jen dvě možnosti, o kterých bych mohl uvažovat. Poté jsem spočítal absolutní hodnotu (která samosebou vyšla $2\sqrt{2}$, a vybral druhý výsledek (aniž bych dále pokračoval ve výpočtu).

Při vyhodnocení mi však stroj odpověď označil jako špatnou a označil za goniometrický tvar třetí odpověď. Po zpětném roznásobení je jasné, že když použiji ten výsledek 3), tak vyjde původní číslo, ale jedná se opravdu o goniometrický tvar? Je možné goniometrický tvar vyjádřit taktéž se znaménkem $-$ ve vytknuté závorce nebo záleží na dohodě?

Děkuji za odpověď.

#2 11. 06. 2011 12:56

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: Goniometrický tvar komplexního čísla

↑ Sulfan:
Myslím že ano pretože platí: $\sin(-\alpha)=-\sin(\alpha)$

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#3 11. 06. 2011 13:07 — Editoval found (11. 06. 2011 13:10)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Ahoj,

tak asi je dobré začít tím, že to komplexní číslo se dá přepsta do tvaru $ z = 2 - 2i $

$|z| = \sqrt{8} = 2\sqrt{2} $

Tady zatím nebyl žádný problém. Nyní se zaměřit na úhel...

$ sin{ \varphi } = \frac{b}{|z|} = -\frac{\sqrt{2}}{2} \nl
\varphi = \frac{7\pi}{4};  -\frac{\pi}{4} $

$ cos \varphi = \frac{a}{|z|} = \frac{\sqrt{2}}{2} \nl
\varphi = \frac{7\pi}{4}; \frac{\pi}{4} $

Pro cosinus jsou hodnoty stejné, ovšem pro sinus jsou hodnoty opačné. proto:
$ cos \varphi = cos{\frac{7\pi}{4}} = cos{\frac{\pi}{4}} \nl
sin \varphi = sin{\frac{7\pi}{4}} = -sin{\frac{\pi}{4}} $

A doplnil bych, že to, cos označil jako správné řešení, by bylo číslo 2 + 2i. Rozdíl v kvadrantu. :-)

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#4 11. 06. 2011 13:20

Phate
Reputace:   99 

↑ found:
Chybka, $\varphi = \color{red}\frac{7\pi}{4}; -\frac{\pi}{4} $ ty jsi napsal dva tytez uhly. Jinak vysledek tedy ma byt $2\sqrt{2}\left (\cos \left( -\frac{\pi}{4} \right) +i \sin\left( -\frac{\pi}{4} \right) \right)$, ale jelikoz cos je funkce suda, takze $\cos x = \cos -x$ a sinus je funkce licha, tedy $\sin -x = - \sin x$, tak to jde napsat tak, jak je to ve vysledcich.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#5 11. 06. 2011 13:21

found
Web

↑ Phate:

V tom je problém?

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#6 11. 06. 2011 13:22

Sulfan

Díky za řešení (řešit to samozřejmě umím, paritu goniometrických funkcí taky znám), ale ptal jsem se, jeslti když se ptají na goniometrický tvar, tak jestli ve výsledku může být mínus, protože mi to připadalo formálně nesprávně.

#7 11. 06. 2011 13:22 — Editoval MartinK (11. 06. 2011 13:25)

MartinK
Místo: Aš - Cheb
Reputace:   16 

↑ found:

$ cos \varphi = cos{\frac{7\pi}{4}} = cos{\frac{\pi}{4}} \nl
sin \varphi = sin{\frac{7\pi}{4}} = -sin{\frac{\pi}{4}} $

Zdravím :) podle mě
$\cos{\frac{7\pi}{4}}=-\cos{\frac{\pi}{4}}\nl
 \sin{\frac{7\pi}{4}} = \sin{\frac{\pi}{4}}$ Možná jen překlep :)

#8 11. 06. 2011 13:23

Phate
Reputace:   99 

↑ found:
Ma to byt $\varphi = \frac{7\pi}{4}; \frac{5\pi}{4} $. Ted jsem si vsiml, ze to asi nebylo videt, odkud jsem to skopiroval. Bral jsem to z tech moznych velikosti uhlu pro sinus.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#9 11. 06. 2011 13:24

found
Web

↑ MartinK:

Ahoj, já ti nevím... jedná se čtvrtý kvadrant, tam jsou hodnoty sinu rozdílné oproti prvnímu a hodnoty cosinu stejné jako hodnoty cosinu pro první kvadrant.

#10 11. 06. 2011 13:26

found
Web

↑ Phate:

A jo, ne, to jsem špatně podal, nemyslel jsem to jako hodnoty možné pro sínus, ale jak se dá ta hodnota zapsat jinak, aby v tom byl vidět vztah s prvním kvadrantem. Ten úhel jsem bral jediný možný z té myšlenky, že z algebraického tvaru vidím, že se jedná o čtvrtý kvadrant. Za tu nejasnost se omlouvám.

#11 11. 06. 2011 13:27

MartinK
Místo: Aš - Cheb
Reputace:   16 

↑ found:
ok :) moje chyba. Samozřejmě máš pravdu :)

#12 11. 06. 2011 13:37

Sulfan

Přátelé, mohli byste mi tedy ještě zodpovědět tu základní otázku, na kterou jsem se od začátku ptal a to, jestli goniometrický tvar komplexního čísla můžeme vyjádřit jen jako $\left | z \right |(cos(x)+isin(x))$, nebo může být klidně $\left | z \right |(cos(x)\pm isin(x))$ ?

#13 11. 06. 2011 13:39 — Editoval found (11. 06. 2011 13:40)

found
Web

↑ Sulfan:

Ach... jistě, promň :D

To mínus tam samozřejmě být může. To, co jsem se snažil říci, je to, že pokud dostaneš pro nějaký úhel vztah

$sin \varphi = - sin \alpha $

pak napíšeš tvar:

$ |z| ( cos \varphi + (-i sin \alpha ) = |z|( cos \varphi - sin \alpha ) $

#14 11. 06. 2011 13:43

Sulfan

↑ found: Jo to platí, jen jsem byl ze školy zvyklý, že za goniometrický tvar se bral vždy výraz jen s plus. Proto mě to zmátlo. Ještě nechám topic otevřený, kdyby se k tomu někdo vyjádřil a díky!

#15 11. 06. 2011 13:45 — Editoval found (11. 06. 2011 13:52)

found
Web

↑ Sulfan:

Určitě jsi ve škole 'nepřeváděl' úhly, nepletu se? :-) V tomhle případě bys tam nechal třeba úhel původní a napsal bys to jako $ |z|( cos \frac{7\pi}{4} + i sin \frac{7\pi}{4} ) $. A i to by bylo samozřejmě dobře. :)

#16 11. 06. 2011 13:46 — Editoval Sulfan (11. 06. 2011 13:49)

Sulfan

jinak, to co jsi napsal naposled platí samozřejmě jen s předpokladem, že $\alpha =-\varphi $

edit: zatoulané mínus

#17 11. 06. 2011 13:48

Sulfan

↑ found: Převáděl a vím, že to tam může být klidně  o to $2\pi$ libovolně posunuté.

Zápatí