Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
při řešení příkladu na přijímací zkoušky (ČVUT), jsem našel jednu úlohu, která vypadá následovně:
Ještě před řešením jsem uvážil, že číslo musí být ve tvaru
, dle definice:
Zápis nenulového komplexního čísla ve tvarunazýváme goniometrickým tvarem komplexního čísla .
To znamená, že mi ve výběru zbyly jen dvě možnosti, o kterých bych mohl uvažovat. Poté jsem spočítal absolutní hodnotu (která samosebou vyšla
, a vybral druhý výsledek (aniž bych dále pokračoval ve výpočtu).
Při vyhodnocení mi však stroj odpověď označil jako špatnou a označil za goniometrický tvar třetí odpověď. Po zpětném roznásobení je jasné, že když použiji ten výsledek 3), tak vyjde původní číslo, ale jedná se opravdu o goniometrický tvar? Je možné goniometrický tvar vyjádřit taktéž se znaménkem
ve vytknuté závorce nebo záleží na dohodě?
Děkuji za odpověď.
↑ Sulfan:
Myslím že ano pretože platí: 
Ahoj,
tak asi je dobré začít tím, že to komplexní číslo se dá přepsta do tvaru 

Tady zatím nebyl žádný problém. Nyní se zaměřit na úhel...

Pro cosinus jsou hodnoty stejné, ovšem pro sinus jsou hodnoty opačné. proto:
A doplnil bych, že to, cos označil jako správné řešení, by bylo číslo 2 + 2i. Rozdíl v kvadrantu. :-)
↑ found:
Chybka,
ty jsi napsal dva tytez uhly. Jinak vysledek tedy ma byt
, ale jelikoz cos je funkce suda, takze
a sinus je funkce licha, tedy
, tak to jde napsat tak, jak je to ve vysledcich.
Díky za řešení (řešit to samozřejmě umím, paritu goniometrických funkcí taky znám), ale ptal jsem se, jeslti když se ptají na goniometrický tvar, tak jestli ve výsledku může být mínus, protože mi to připadalo formálně nesprávně.
↑ MartinK:
Ahoj, já ti nevím... jedná se čtvrtý kvadrant, tam jsou hodnoty sinu rozdílné oproti prvnímu a hodnoty cosinu stejné jako hodnoty cosinu pro první kvadrant.
↑ Phate:
A jo, ne, to jsem špatně podal, nemyslel jsem to jako hodnoty možné pro sínus, ale jak se dá ta hodnota zapsat jinak, aby v tom byl vidět vztah s prvním kvadrantem. Ten úhel jsem bral jediný možný z té myšlenky, že z algebraického tvaru vidím, že se jedná o čtvrtý kvadrant. Za tu nejasnost se omlouvám.
↑ Sulfan:
Ach... jistě, promň :D
To mínus tam samozřejmě být může. To, co jsem se snažil říci, je to, že pokud dostaneš pro nějaký úhel vztah
pak napíšeš tvar:
↑ Sulfan:
Určitě jsi ve škole 'nepřeváděl' úhly, nepletu se? :-) V tomhle případě bys tam nechal třeba úhel původní a napsal bys to jako
. A i to by bylo samozřejmě dobře. :)