Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte!
Dajme tomu, ze niekto je uplne na zaciatku a nema ani pojem, co to ten vektor je...
Co mne chyba je hned na zaciatku ta predstavivost, co to vlastne ten vektor je, aby som sa vedela dalej pohnut.
Predpokladam (neviem ci spravne, ze napriklad vektor v(-3,4) je -3- x-ova suradnica a 4-y-ova suradnica,,,, teda ak ich spojime dostaneme urcity bod,,, a toto je to co ja nechapem,,, ked mame bod ako z toho moze byt vektor?
Mozno je to hlupe,, ale potrebujem sa pohnut,,
Vopred dakujem za odpovede:-)
↑ erjona:
Vektor sa znázorňuje orientovanou úsečkou. Jeho súradnice sa zhodujú so súradnicami jeho koncového bodu, keď sa umiestni do počiatku súradnicovej sústavy.
ked chces muzeme se zkonaktovat. Tez rad by zacal vektory.
Vektor=usečka s nejakym smerem a môže byť s rôznou polohou
Vektory sú v 1,2, alebo 3 rozmeroch.
Vektor v(-3,4) bych predpokladaj že je v 1 rozmere(přímka) s velkosťou 7 .
Na počitani vektoru se používajú rúzne vzorce.
Vektory sú v 1,2, alebo 3 rozmeroch.
to neni pravda
Vektor v(-3,4) bych predpokladaj že je v 1 rozmere(přímka) s velkosťou 7 .
to bohuzel take ne, velikost vektoru je odmocnina ze souctu druhych mocnin jeho slozek.
↑ Phate:
Ale veď zaleží či je
alebo
a pri tom 
Všeobecne by som povedal že existujú
rozmerné vektory.
↑ hradecek:
To jsem nejak nezachytil. Podle me velikost toho vektoru je 
↑ hradecek:
Pani, ty sa vyznas :)
A ked mas napriklad dany vektor(2, -3), a mas urcit vektor, ktory je nan kolmy a dalsi vektor, ktory by bol opacny...
Ako by som tu postupoval?
:)
↑ erjona: Zvládáš základní operace s vektory (součet,násobení vektoru skalárem, skalární součin)? Poznáš kdy jsou vektory lineárně závislé, nebo kdy je vektor lineární kombinací jiných vektorů? Je potřeba postupovat postupně jinak v tom budeš plavat.
erjona napsal(a):
↑ hradecek:
Pani, ty sa vyznas :)
A ked mas napriklad dany vektor (2, -3), a mas urcit vektor, ktory je nan kolmy a dalsi vektor, ktory by bol opacny...
Ako by som tu postupoval?
:)
Takze opacny by bol, len znamienka vymenim a to u(-2,3) a pri tom kolmom tam je zasa taky postup, ze tam len vymenim suradnicea a jednemu z nich dam opacne znamienko, cize u(-3,-2) alebo aj u(3,2).
Je to spravne?
↑ Phate:
Nejak som nepochopil...myslel som že spochybňuješ vektor v jednom rozmere....
↑ erjona:
Hej presne tak. Najlepšie ak si to aj nakreslíš ;-), vtedy budeš aj vedieť prečo je to tak...a tie kolmé vektory sú dva :)
Teraz som vypocitala dalsi priklad, ak by mi to mohol niekto skontrolovat:)
Cize ak mam urcity bod B[-3, yB], ktory lezi na priamke M: 3x+y+3 =0 a mam vypocitat y-novu suradnicu bodu B.
Ja som to len dosadila do tohto vzorca a to:
3x+y+3=0
3(-3)+y+3 = 0
y=-6
Cize vysledok je B (-3,-6).
:-)
No este tak daleko s vektormi nie som, aby som nieco spochybnovala:-)
Ale, mozno zajtra uz budem:-)
↑ MartinK:
Jaj... ano,,,,ked prenasam na druhu stranu, tak sa mi meni znamienko......:-) hups:-)
Vedel by si mi aj s tymto pomoct...
Mam jednotkovy vektor a mam dane suradnice bodu M[1/2, -1/2] a musim vypocitat bod N jeho suradnice...
Postup:
Cize viem, ze v=1
v=(v1,v2)
v1 = n1 - 1/2
v2=n2-(-1/2)
|v|=|druha odmocnina z (n1-1/2)² + (n2+1/2)²
no a teraz neviem co dalej, mne sa zda, ze je tu prilis malo informacii, na to, aby som tie suradnice bodu B vypocitala:-)