Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi někdo trochu poradit co s tímto příkladem:
rok | čtvrtletí 1. 2. 3. 4.
1. 90 120 110 80
2. 130 180 170 120
Tabulka zobrazuje počet prodaných zájezdů v daném roce a čtvrtletí. Úlohou je otestovat na hladině 5%, zda počet prodaných zájezdu v prvním roce je ve všech čtvrtletích přibližně stejné. Jako nápověda je napsáno: využijte faktu, že za jistých předpokladů má rozdělení
Zkoušel jsem to tak, že jsem si z tabulky vzal první řádek, udělal jsem marginální rozdělení toho řádku, pak jsem chtěl dosadit do vzorce. -> je celkový počet (400)
-> prvek na i-tém políčku (90, 120, 110, 80)
nevím co má být.
Děkuji za nápovědu.
↑ Mathe:
Teď jsem našel podobný příklad i s řešením, po jeho prostudování bych si tedy myslel, že hodnoty budou následující: -> počet zájezdů za rok (400)
-> pravděpodobnost prodání daného zájezdu, podle H0 mají být všechny stejně pravděpodobné, takže 1/4
-> prvek na i-té pozici
Je to tak správně ? Děkuji.
EDIT:
Tak jsem to dopočítal a suma mi vyšla 0. Poté jsem spočítal takže hypotézu H0 nezamítáme vůči HA.
Je to tak ? Děkuji.
Ano zapomněl, vyšlo mi to tedy 10. Jenže teď když srovnám hodnotu s výsledkem sumy (10) tak je tam strašně velký rozdíl. Hodnotu jsem našel zde Odkaz
Jenom nevím, kterou z těch tabulek mám použít. Je jasné že pro chi-kvadrát, ale proč zrovna tu, druhou ? Nevím jestli je úplně rozumět mému dotazu, proč bych měl spíš vzít hodnotu než
Děkuji