Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, mam tady na prijmacky slovni ulohu na vypocet veku a za boha nemuzu prijit na spravny postup:
Karlovi je dvakrát tolik let, jako bylo Honzovi, když bylo Karlovi tolik let, kolik je teď Honzovi. Až bude Honzovi o 4 roky víc, než je teď Karlovi, bude Karlovi o 20 let víc, než je teď Honzovi. Kolik let je Honzovi a Karlovi dnes dohromady?
Spravny vysledek je:56.
Diky vsem moc za pomoc.
↑ tom666as:
Niektoré "veci" som si musela predstavovať pomocou konkrétnych čísel, odtiaľ moje ďalšie úvahy:
Ak som sa nepomýlila:
↑ tom666as:
Zdravím :)
Udělal jsem si takovou menší tabulku:
bylo je bude
Honza: y x 2y+4
Karel: x 2y x+20
A teď vím, že

Protože rozdíly jednotlivých věků jsou vždycky stejné. Podle tabulky pak dopočítáš, kolik jim je dohromady.
↑ MartinK:jako teda musim ale fakt rici ze je to super, protoze tyto ulohy typu "a kdyz tohleto bylo tamhletomu dvakrat o tolik vic" bych asi nezapsal jako z hlavy normalni rovnici a ta tabulka plus nasledne zapsani jako rozdily je fakt paradni, aspon vim jak efektivne resit tyto ulohy treba u maturity :-)
↑ Annnnnd:
:) No taky jsem to nejdřív zkoušel počítat nějak všelijak možně a pořád nic. Tak jsem si řekl "Udělej si v tom nějakej systém a pak zkus z toho něco vykoukat." a dostal jsem toto.