Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 06. 2011 11:31

RRR_cz
Reputace:   

Kinematika - kinematické veličiny

Ahoj, nevim si rady s uplne poslednim vypoctem z tohohle prikladu. U výpočtu kinematických veličin bodu B nechápu kde se u rychlosti při derivování matice najednou objevilo Fi s tečkou??podobně to nechápu i u zrychlení...Kdybych to počítal podle sebe tak u tý rychlosti prostě nebudu mít fí s tečkou....jestli se v tom nekdo vyznáte tak prosím o radu..děkuji

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/70667_01.jpg
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/70696_02.jpg
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/70722_03.jpg
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/70748_04.jpg

#2 12. 06. 2011 12:11

nemecvra
Reputace:   

Re: Kinematika - kinematické veličiny

↑ RRR_cz:

Máme-li po derivaci dostaneme atd. U zrychlení můžeme mít navíc doplňková zrychlení a tj. normálová a Corriol.

To secure peace is to prepare for war.

#3 12. 06. 2011 12:39

RRR_cz
Reputace:   

To nechápu...když r = nejaká matice a v = derivace r....tak přeci jen zderivuju tu matici ne?

#4 12. 06. 2011 13:45 — Editoval nemecvra (12. 06. 2011 13:46)

nemecvra
Reputace:   

↑ RRR_cz:

Kolik stupňů volnosti, tolik nezávislých proměnných. Kolik smyček, dvakrát tolik závislých proměnných. Derivujeme podle všech proměnných.

Z toho plyne, derivujeme vše, co závisí na proměnných.

Musí také souhlasit rozměrová zkouška.

#5 12. 06. 2011 14:31 — Editoval LukasM (12. 06. 2011 14:31)

LukasM
Reputace:   193 

↑ RRR_cz:
Nezkoumal jsem to celé, ale k tomu konci.

To nechápu...když r = nejaká matice a v = derivace r....tak přeci jen zderivuju tu matici ne?

Je spíše zvykem říkat tomu vektor, ale budiž, jistě se na to dá dívat jako na matici 3x1. A ano, opravdu to uděláš tak jak říkáš, tedy zderivuješ ten vektor (po složkách). Je ale záhodno si uvědomit, podle čeho derivujeme - my derivujeme podle času. To je jedna věc, která je ti ale asi jasná.

Pak by tedy stačilo napsat tu rychost jako $\begin{pmatrix} -d\sin{\psi}+e\cos{\psi} \\ d\cos{\psi}+e\sin{\psi} \\ 0 \end{pmatrix}\dot \psi$. Podle mého se ale autor chce vyhnout popisování systému pomocí závislosti $\psi(t)$, ale chce všechny veličiny vyjádřit pomocí souřadnice $\varphi$, a proto využívá jednoznačného vztahu $\psi(\varphi)$, díky čemuž se ve výsledku neobjeví $\dot \psi$, ale $\dot \varphi$. Daň za to je nutnost zderivovat ten vztah $\psi(\varphi)$, podle $\varphi$. Tolik můj názor.

Nejsem v tom nicméně nijak extra zběhlý, takže kdyby to nějaký skutečný fyzik potvrdil, byl bych rád.

↑ nemecvra:
Já to možná vůbec nechápu, ale nemá ten systém jen jeden stupeň volnosti?

#6 12. 06. 2011 17:17

nemecvra
Reputace:   

↑ LukasM:

Uvádím obecný kinematický postup, ne postup pro jedno vybrané zadání. Tento systém má jeden stupeň volnosti.

#7 12. 06. 2011 18:31

RRR_cz
Reputace:   

↑ LukasM:díky....to co jsi napsal se zdá být pochopitelné:)...

#8 12. 06. 2011 19:21 — Editoval LukasM (12. 06. 2011 19:22)

LukasM
Reputace:   193 

↑ RRR_cz:
Není za co, snad je to také správně.

↑ nemecvra:
Ok, to jsem prve nepochopil. Pořád jsem myslel že v tom je odpověď na tu jednu konkrétní otázku, a proto mi to nebylo jasné :-)

#9 12. 06. 2011 21:09

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ LukasM:

Nevím, jestli jsem skutečný fyzik, ale souhlasím - úloha je jistě myšlena tak, že známe funkci $\varphi=\varphi (t)$ a vše ostatní máme vyjádřit pomocí ní a rozměrů. Pokud by tato funkce byla lineární (častý případ v praxi), tak by bylo řešení jednodušší, protože první drivací bychom dostali konstantní úhlovou rychlost a druhou derivací už nulu, což ale není tento případ.

↑ RRR_cz:

I u takhle jednoduchého mechanismu je výpočet dost zdlouhavý a vzniklá soustava nelineárních rovnic bude u trochu komplikovanějšího mechanismu téměř jistě analyticky neřešitelná, obvykle se tedy při řešení postupuje nějakým algoritmizovaným způsobem a samotný výpočet se provádní numericky na počítači. Píšu to proto, že uvedeným způsobem sestavená maticová rovnice pro takové počítačové řešení úplně nejvhodnější není, ale při řešení na papíře nám to samozřejmě může být jedno. Ještě doplním, že řešení pomocí trnsformačních matic je velmi výhodné u prostorových mechanismů, zatímco u těch rovinných častěji používáme tzv. vektorovou metodu, která by asi i zde byla přehlednější.

Zápatí