Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 06. 2011 21:40

Orbuth
Reputace:   

Řady

Ahoj mám problém s jedním příkladem nějak nevím jak na to jít.
Mám zjisti obor konvergence, interval absolutní konvergence a její součet.
$\sum_{n=1}^\infty \frac{(-1)^{n}*x^{2n+1}}{2n+1} $ a myslím že Xo=0?
Vím, že musím pomocí limity zjistit poloměr a z toho zjistím ty obory, ale mám problém stím jaký ten součet do té limity dosadit jak to mám upravit?

Podle výsledku se mám dopracovat k tomu to:
absolutně konverkuje na (-1,1), obor konvergence je <-1,1> a součet je arctg (x).

díky za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) Orbuth)

#2 13. 06. 2011 06:56 — Editoval Marian (13. 06. 2011 06:57)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Řady

↑ Orbuth:

Doporučuji použít Cauchyův-Hadamardův vzorec, který potvrzuje obor konvergence uvedený tebou. Krajní body $x=\pm 1$ se vyšetří přímým dosazením do řady a vyšetří se v obojím případě konvergence číselné řady (zde bude stačit použít pouze Leibnizovo kriterium). Co se součtu potenční řady týče, je zapotřebí ovládat nějaké to tvrzení o derivování a integrování potenčních řad člen po členu. Arkustangens z toho skutečně vypadne. Stačí k tomu do potenční řady zapsat člen

$
\frac{1}{1+x^2}=\frac{1}{1-(-x^2)}.
$

To není náročné (bude se jednat o geometricku řadu s kvocientem $-x^2$, přičemž budeme uvažovat $|x|<1$, $x\in\mathbb{R}$).

#3 13. 06. 2011 08:53

Orbuth
Reputace:   

Re: Řady

Děkuji

Zápatí