Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mam vypočítať lokálne extrémy funkcie 
postupoval som takto 

\

takze x -ovesuradnice mam aj jednu y-lonovu
potom som dosadil
do funkcie a dostal som -1/3
takisto
dostal som 0
mam body ![kopírovat do textarea $A1[0,\frac{-1}{3}] A2[1,0]$](/mathtex/a8/a8bf390448ee7729a9ab9da062a661bb.gif)
je to v poriadku ? co treba spraviť aby to bolo vyriesene ?
Dakujem
↑ Kamik666:
Zdravím, není to vše, je třeba určit druhé parciální derivace a spočítat hessián.
↑ Alivendes:
tie body su dobre ??? hlavne tie y-lonove
po vypocitani determinantu som dostal
za x teraz dosadit ktore x ?
↑ Kamik666:
Body budou dva a to
a ![kopírovat do textarea $B[1,0]$](/mathtex/59/59a8ecbd5d239030bf3c677953722872.gif)
Máš už spočteny ostatní parciální derivace??
↑ Alivendes:
no vsak som to zderivoval vsetko podla x y x podla y a ypodla x a vypocital determinant 216x-108
Zaprvé, determinant hessovy matice by měl vyjít jako číslo, stacionární body jsou takové, kdy jsou první derivace rovny nule, zkus si tam dosadit to, co jsi spočetl ty a uvidíš, že to neplatí,
Jak ti vyšla Hessova matice ?
↑ Alivendes:
mne prve derivacie vysli y=0 ale x ma dva riesenie 0 a 1
takze neviem ako dostat inak tie stacionarne body
stacionární body máme, ty jsi spočetl správně, opravil jsem to tedka ve svém příspěvku, omylem jsem počítal, že jeden kořen je 6 ..tak když máme stacionární body, co děláme dál ?
Spočítáme druhé parciální derivace, a sestavíme hessovu matici, spočítáme hessián, a podle jeho hodnoty se rozhodujeme...zjistil sis něco o této problematice než jsi začal počítat ??
↑ Alivendes:
ano len ja som nevedel ze mam dat y do oboch bodov som myslel ze to treba nejako vyjadrit
a tie druhe derivacie som uz tiez vypocital a dosadil do matice a ta vysla 216x-108
↑ Kamik666:
První mi vyšel stejně, ten druhý mi vyšel 0, jak si postupoval ?
↑ Alivendes:
tak druhy (12X1-6)X18 =6x18=108 tam malo byt a ty si 0 ako dostal?
↑ Alivendes:
tak napis riesienie lebo ja som najprv dosadil x=0 do (12x-6)x18 vyslo -108 a potom x=1 ato vyslo 108
↑ Kamik666:
Omlouvam, výsledky jsou správně :)
takže
-sedlový bod
a ten druhý bob B[1,0] poznáme dle následujícího vztahu:
Pak bod je lokální minimum
bod je lokální maximum
↑ Alivendes:
lokakne minimum to bude a ten sedlovy bod je maximum to je uz cele ?
Pozor, sedlový bod je prostě sedlový bod, tam nelze rozhodnout, jedná-li se o maximum, nebo minum...uvededné vztahy platí , pokud je hessían větší než nula, pokud není, je v daném bodě sedlový bod.
To druhé je lokální minumum.
Teď je to celé.
↑ Kamik666:
Není zač