Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Na trati mezi Jablůnkovem a Hruškovem jely proti sobě 2 vlaky. První - od Jablůnkova- jel rychlostí 30 km/h a druhý 50 km/hod. ZA JAK DLOUHO se míjely, jestliže vzdálenost měst je 20 km? JAK DALEKO dojel první vlak od Jablůnkova?

výsledek je? ... :)
↑ cherrybomb:
Tak tohle snad zvádneš spočítat ne ? :)

ne ? mi to bereme nově, na tomhle to chci právě vysvětlit =)
↑ cherrybomb:
Dobrá, máme soustavu lineárních rovnic:

Hodnotu z první rovnice dosadíme do té druhé:

a výsledek prosím? :)
↑ cherrybomb:
Mám za tebe počítat rovnici
???
V jaké si třídě ?

80t = 20 /80
t =0,25? :D
↑ cherrybomb:
Ano :)
Teď máme hodnotu:
Teď se to musí dosadit do rovnice:

a tj. za jak dlouho se míjely nebo jak daleko dojel 1. vlak?
t obvykle vyjadřuje čas :) ..to x jsem dal jako vzdálenost, kterou ujel první vlak, pořádně se koukni, jak sem napsal tu rovnici úplně nahoře
Situáciu je vidno na obrázku:

Celková dráha je vyznačená červeným, má 20 km. Modrým je označený čas, ktorý uplynie pre obidva vlaky od štartu až po stretnutie...
Treba si to predstaviť tak, že keď sú vlaky v oboch mestách, hodinky ukazujú nejaký čas, napríklad 9.00. A keď sa vlaky stretnú (= sú na tom istom mieste), znova hodiny ukazujú rovnaký čas pre oba vlaky, napríklad 11.00. Pre prvý vlak uplynuli 2 hodiny a aj pre druhý vlak uplynuli dve hodiny (od štartu až po stretnutie). Samozrejme, prvý vlak prešiel za ten čas menšiu dráhu ako druhý, lebo išiel pomalšie.
Zatiaľ ale nevieme, koľko času uplynulo od štartu po stretnutie, to máme zistiť. Vieme ale, že ten čas bol pre oba vlaky rovnaký, označila som ho t.
Celková dráha oboch vlakov (spolu) merala 20 km a skladala sa z dráhy prvého vlaku a z dráhy druhého vlaku.
Vzťah pre výpočet dráhy je
, pre "naše" vlaky bude teda platiť
. Z toho
, čo je 
Prvý vlak od Jablůnkova prešiel 
Stránky: 1