Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Takže mám tady takovouhle funkcičku. Pomocí tuším Lagrangeho (??? je to tak? nebo jak se ten pán jmenuje :D) jsem si vlastně napsal tu funkci a přičetl k ní tu rovnici množiny roznásobenou o lambdu (lambda mi chybí v obrázku, omlouvám se). Dělá se to nějak tak že? Něco takového tu v sešitě mám :-)... dále si vzpomínám, že stačí udělat opět parciální derivaci dle x a dle y a potřebovat budu ještě rovnici množiny, kterou položím rovnu nule. A teď zase onen můj kámen úrazu, .... body. Je to zatím správně ne? Mohl bych poprosit o naznačení jak dále? Ja osobně bych si z L'x a z L'y vyjádřil lambdu.
↑ Ladis:
Universální methoda přes langrengoeovy multiplikátory, ale tady jde jednoduše vyjádřit ypsilon z podmínky a dosadit do funkční hodnoty, a budeš mít jednu neznámou :)
↑ Alivendes:
Po dosazení mi teda vznikla f(x,y)= (2x-x^2)^1/2 -x + 5, to zderivuji a vznikne f'(x,y)=1/2 . (2x-x^2)^(-1/2) . (2-2x) - 1 ..... tuto derivaci bych položil rovnu nule a snažil se vyjádřit X. Je to nějak tak? Doufám že jsem tam někde neudělal chybku. Nějak se mi moc nelíbí to vyjádření X z toho :-D je to na mě moc složitý
↑ Alivendes:
jasny jasny akorat teď fakt nedokážu to X vyjádřit :-) zkus mě prosimtě píchnout
↑ Alivendes:
jo tohle mám, ale nevím jak z toho to X vyjádřit :-D už sem nějakej unavenej
↑ Stýv:
Je pravda, že jsem to nepočítal, tak ale když už jsme začali:)
Ano je :), ještě jak říká kolega, je třeba jednou otočit znaménko, a spočítat znovu.
Připojuji odkaz na cennou poznámku od kolegy Mariana ↑↑ Marian:. I zde by se to dalo řešit parametrisací křivky (je to rovněž kružnice)
a tím to převést na hledání extrému funkce jedné proměnné.