Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ The.Brain:
Máš naprostou pravdu :) , i to stím zaokrouhlováním.
Takže takhle
90 %.................... 18 000 sazenic
těch 10 %.................... vyklíčených uhyne (nejsou to ale ty z 18 000 sazeni
18 000 : 90 a pak krát 100 = to výjde těch 20 000
a pak takhle 20 000 : 85 a pak zase krát 100 = 23529,41
takže 23530 Ne ???

↑ The.Brain:
Já zaokrouhluji až toto
předtím jen upravuji (na zlomky) 
↑ Cheop:
Nerozumíme si. Mám na mysli zaokrouhlování na celá čísla. Chybu (teoretickou, protože prakticky ti to v tomhle případě náhodou vyšlo) máš už v prvním vyjádření, kde ve jmenovateli nemůže být (0,85 × 0,9), jednoduše proto, že musí jít o dva oddělené příklady. Pokud nevíš, jak to myslím, zkus si ten samý příklad vypočítat s klíčivostí 85 % (namísto 90 %), viz:
Tvůj postup:
Můj postup:

↑ The.Brain:
Klíčivost je v prvním případě také 85 %, nemyslíš spíše, že uhyne 15 % z vyklíčených?

↑ The.Brain:
toto není pravda, celých vyklíčených semen je 
Edit: Ale toto je jen akademická diskuze jedno semeno plus, mínus nehraje roli.
↑ Cheop:
Trochu se v tom příkladu ztrácíš. Celých vyklíčených semen potřebuješ samozřejmě
. Z tvých
vyklíčených semen bys totiž
sazenic nevypěstoval.
A pokud pro tebe jedna sazenice nehraje roli, pak uvažuj celou úlohu v řádu milionů. Při ceně salátu 10 CZK máš 10 mega manko a to jsem zvědavej, z čeho budeš ten rozdíl splácet, až se zjistí, že na vině je tvůj chybný výpočet :)

↑ The.Brain:
Když budu uvažovat, že těch sazenic mám vypěstovat 18 miliónů, tak rozdíl mezi tvým výpočtem a mým výpočtem
na potřebu semen, které musím zaset je pořád + - 1 semeno (doufám, že to semeno nestojí 10 mega když 1 vypěstovaný salát stojí 10 Kč)
Edit: Myslím, že se v tom výpočtu neztrácím, ale zdá se mi, že Ty se ztrácíš ve svých úvahách.
Takže to shrnu:
Tvůj postup výpočtu je špatně, dokázáno viz #31.
Tvé zpochybnění počtu vyklíčených semen je špatně.
Tvůj výsledek 21176 vyklíčených semen je špatně.
A konečně si dovolím objasnit mou úvahu. V zadání jsem jasně uvedl, abys uvažoval celou úlohu v řádu milionů, nikoli abys přepočítal příklad pro 18 milionů semen. Pokud počítáš v řádu milionů, všechny vstupní hodnoty i výsledek budou v řádu milionů. Především tak nebude semen 18 milionů, ale 18000 mil., tj. 18 miliard. A stejnětak výsledek bude 21176 mil. (resp. 21177 mil.), tedy rozdíl 1 mil.
A pokud jde o reálný význam toho jednoho semene, ten je stejný jako význam rozdílu "úlohu splnil - nesplnil".
Zdravím vás,
↑ Cheop: děkuji.
↑ The.Brain: vážený Moderátor nám doporučuje v takových situacích použivat formulaci "mně to vyšlo jinak". Děkuji.
↑ jelena:
Děkuji za doporučení, nicméně se hodí spíše pro kolegu a příspěvek #34. Já si za dané situace nebojím vsadit na výsledek svůj, neboť obavy ze ztrapnění (viz doporučení váženého moderátora v plném znění) nemám. :)
↑ The.Brain:
Není za co, citace mám v oblibě.
Také vážený Moderátor povídal: "Proto by mohla tato plodná diskuse pokračovat ještě poměrně dlouho. Nicméně... co kdybychom se radši soustředili třeba na nějaký nevyřešený problém?" (c)
Toto je úloha pro ZŠ.
Je dobře, když se upozorní, že v případě nedělitelných objektů musíme zaokrouhlovat tak, abychom zvolili nejméně optimistickou variantu. Tedy pokud počítám požadované množství - zaokrouhluji nahoru. Naopak, pokud budu kontrolovat "od výsledku" a vypočtu množství vyklíčených, potom musím zaokrouhlit dolu, protože předpokládám, že těch 0,6 semínka spíš nevyklíčí, než vyklíčí.
Ovšem pokud bychom chtěli opravdu přibližit situaci realitě, tak je třeba upozornit, že drobná semínka nikdo nepočítá a dodávka semínek bude uváděna množstvím v kg s odpovídající hmotnostní odchylkou stanovenou za určitých standardizovaných podmínek. Atd.
Pokud je čas se tomu věnovat, lze si založit téma v Ostatním a debatovat o shodě slovních úloh z učebnice Bělouna s realitou.
Ovšem ani v Ostatním, prosím, nedoporučuji opakovat, že oponent má 3 x špatně, ale že všechno je jinak (to neřekl vážený Moderátor).
Děkuji.
↑ jelena:
Teď když je vše po páté vyřešeno, můžeš prosím odkrýt můj příspěvek, ve kterém je celá rovnice vyřešena a kterou zakryl kolega býk7 ? Nevím, proč se to muselo řešit na 2 stránky. Díky
↑ Alivendes:
:-) protože v řešení máš významnou odchylku od zadání - v zadání je salát, ale Ty pěstuješ zelí. a také se nevyhneš námitce kolegy ↑ The.Brain:, že je potřeba počítat mezikrokově a případně mezikrokově zaokrouhlovat. Pro procvičení nové funkce jsem příspěvek obnovila, snad kolega Ondra nebude mít námitky, důvod skrýtí je kompletní řešení.
↑ The.Brain:
dobře, souhlasím, že úloha vyžaduje pozorný a opatrný přístup. Rozdíl ve "velkém výpočtu řadu milionu" jsem nepochopila - stejně zaokrouhluji na pozici jednotek. Ale debaty v tomto smyslu se nebudu účastnit, je mi to jedno (c).
V každém případě bych navrhovala nepoužívat v debatě s kolegou formulace typu:
Pokud nevíš, jak to myslím...
ale např. "nedaří se mi přiblížit svou myšlenku, snad pro lepší pochopení bude vhodné..."
O použití "máš to špatně" už debata byla. Děkuji za pochopení a zdravím v tématu a nejen.
↑ The.Brain:
děkuji za reakci, jelikož nepovažuje za přínosné další debatu v tématu, pošlu PM s pokusem o vysvětlení svého postoje.
↑ Alivendes:
není za co, nová funkce je skutečně velmi užitečná.
------------------------------------------------------------------------------
Navrhuji považovat téma za zcela vyčerpané, kompletní řešení je zde, debatu o počtu platných číslic ve výsledku v odkazu už bych nechtěla otvírat. O zaokrouhlování již řeč byla.
Děkuji všem za přínosné informace jak pro autora tématu, tak pro ostatní kolegy.