Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, ve skriptech od Jachanové se často vyskytuje zápis přímky takto: x + y + 2z - 1 = x + 2y + 3z - 3 = 0 Jak to převedu na 1 rovnici?? Asi blbý dotaz, ale jsem už z toho zoufalý.. Hodím jen na 1 stranu všechny neznáme a určím si normálový vektor přímky??
↑ Miki314:
Na jednu rovnici typu to nepřevedeš, protože toto vyjadřuje rovinu.
Přímka, kterou uvádíš, je určena jako průsečík dvou rovin a mohl bys ji vyjádřit parametricky.
určíš normálové vektory rovin
směrový vektor přímky musí být kolmý na oba vektory, takže
Nyní si vybereš jeden bod na přímce, pro jednoduchost vyberu .
↑ zdenek1:
A když mám vypočítat vzdálenost bodu A = (2,3,1) od výše uvedené přímky, tak mi podle postupu vychází odmocnina ze 2.. Správný výsledek má být odmocnina z 8, tak nevím kde je chyba. Nějaký nápad?
↑ zdenek1:
Ano, tento příklad mám vypočítaný také. Jen právě nevím, protože je u mojeho příkladu napsána odmocnina z 8, a mně vyšla odmocnina ze 2.
ale zřejmě bych to měl mít správně..
↑ Miki314:
Zdravím,
buď sem, prosím, umístí svůj postup k případné kontrole a nalezení chyby nebo označ téma za vyřešené (další také, pokud jsou vyřešeny). Děkuji.
Stránky: 1