Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak jsem již napsal, goniometrické funkce mi nedělají problém.
Ovšem pokud má jít o lineární nebo kvadratické funkce, často spojené s kreslením grafů, tak v těch už mám úplný guláš...
Proto moc prosím, abyste mi pomohli řešit následující čtyři úlohy. Kdo by mohl mít pochybnosti, stačí si uvědomit, že je konec června a klasifikace je tedy uzavřena.
1. Urči vzorec nepřímé úměrnosti, jejíž graf prochází průsečíkem přímek a a rozhodni, zda je fce rostoucí nebo klesající (své rozhodnutí zdůvodni).
Druhá úloha zde
Třetí úloha zde
Čtvrtá úloha zde
Děkuji všem za rady a nápady, napsat ty věci v TeXu mi trvalo přes hodinu.
P.S. A prosím hodně do hloubky.
↑ richard44:
Ahoj, aby téma zůstalo přehledné, tak zde budeme řešit jen 1. úlohu, ostatní jsem skryl. Pomocí editace svého příspěvku si je ale můžeš nakopírovat a každou vložit do samostatného nového tématu.
Víš jak určit průsečík těch dvou přímek? Nápověda: souřadnice průsečíku musí splňovat obě rovnice.
↑ richard44:
Podstatné je uvědomit si, že rovnice určuje přímku tím způsobem, že body, které na přímce neleží ji nesplňují, a body, které na přímce leží, ji splňují. My chceme najít průsečík, ten leží na obou přímkách, proto musí splňovat obě rovnice a . Tj. musíme vyřešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. Jak ji budeš řešit je na tobě, je více metod. Ty sis třeba teď vyjádřil y z jedné rovnice. Tak za něj dosaď do druhé a dopočítej x. Až budeš mít x, dosaď ho do jedné z původních rovnic a dopočítej y. x a y, které ti vyjdou, budou souřadnicemi průsečíku.
Tak nad touto úlohou jsem hodně přemýšlel...
Uvažoval jsem, že se jedná o nepřímou úměrnost, a vzorec tedy musí být ve tvaru .
Nejdříve jsem potřeboval vzorce:
a
Poté jsem si nakreslil tabulku a nakonec graf.
No a vyšlo mi, že .
:-)
Funkce je nejspíše rostoucí, protože je v I. a III. kvadrantu. Těžko může jít o přímku, když je to nepřímá úměrnost.
Ale teď vidím, že jsem to udělal asi úplně špatně, protože soustavu lineárních rovnic o dvou neznámých jsem absolutně nepočítal...
Děkuji za přehledný zápis.
Úloha má 2 části:
1) najít průsečík zadaných přímek (řešení soustavy rovnic). Zde máš drobnou chybu v 7. řádku předchozího příspěvku má být (+ kontrola výsledku - stroj)
2) máš jeden bod (z kroku 1), kterým prochází graf nepřímé úměry , účelem je najít k pomoci dosazení souřadnic bodu x, y na řešení vzniklé rovnice.
Věřím, že se podaří opravit, případně se ozvi. Děkuji