Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,
chci se jen zeptat: Jak by vypadala analyticky kruznice v prostoru?
Zkousel jsem si takove ty zvlastni pripady, kdy je ta kruznice rovnobezna s nekterou zakladni rovinnou xy, xz nebo zy. Ale jak by vypadala rovnice kruznice, kdyby ta kruznice byla napr o 45° naklonena oproti rovine xy ?
Diky
↑ Alivendes: Nevim jestli jsem te pochopil, ale myslim ze mluvis o kulove plose: (x-m)^2 + (y-n)^2 + (z-q)^2=r^2. Tu nemam namysli. Chci skutecne kruznici, ktera bude jen naklonena. Bude zrkatka nalezet nejake rovine, ktera nebude rovnobezna z zadnou z osovych rovin: xy, xz, zy.
↑ teolog: To by asi davalo smysl. Jako napr u primky v prostoru.
↑ teolog: Diky za ochotu :D Na cizojazycnem foru jsem to ani nezkousel hledat, urcite se na to podivam.
Nicmene zkusil jsem to podle puvodniho napadu s parametrem: na konkretnim pripadu jsem si vyjadril rovinu parametricky a nejakou kulovou plochu obecnou rovnici, nasledne jsem udelal jejich prunik a po zobecneni mi vysla rovnice typu:
Myslíte, že je to reálné? :D
Trochu mi to totiz pripomina jakousi rovnici, kterou jsem nedavno videl a tam se jednalo o rotaci elypsi v rovine.
Jinak tedy myslim, ze klicem by mohl byt prave ten smyseny clen...
Co je to t,p?
↑ check_drummer: Ahoj, myslím, že išiel touto cestou ..guľa a parametricky rovina...
Vyjděme z elementárních geomerických představ.
V prostoru
nechť je dán bod
, nenulový vektor
a dále číslo
. Chceme parametricky vyjádřít
kružnici
, jejímž středem je bod
, poloměrem číslo
a která leží v rovině, jejímž normálovým vektorem (kolmým k oné
rovině) je
.
Bod
leží na kružnici
právě tehdy, je-li splněna dvojice podmínek
. Takže,
položíme-li
, dostáváme vyjádření
.
Stačí tedy paramerisovat vektory
(1)
, pro něž
.
Podmínky z (1) znamenají soustavu rovnic
.
Vektorů (1) je nekonečně mnoho. Umístíme-li je do počátku soustavy souřadnic, pak jejich "koncové body" opisují okolo počátku
jednotkovou kružnici ležící v rovině
o rovnici
. Vyberme z nich dva, které navíc budou na sebe kolmé,
a označme je
. Jimi bude v rovině
určena kartéská soustava souřadnic, v níž libovolný z vektorů (1) bude mít vyjádření
ve tvaru
, kde
, jak snadno zjistíme rozepsáním rovnice
.
Položíme-li
, kde
, máme
atd.
Klíčem k parametrisaci kružnice v prostoru tedy je nalézt pomocné vektory
dle výše uvedených podmínek.
↑ Rumburak: A mne ( nám ostatným ) bolo potešením Tvoj príspevok čítať a pochopiť ! :-)