Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebuju pomoct spočítat podezřelé body u rovnice zadané implicitně. Vím jak se to dělá, ale nevím jak je mam dost z týhle rovnice.
Udělal jsem to tak, že jsem zderivoval F'x a z toho si vyjádřil y. To mi vyšla taková vcelku hezká odmocnina. Ale nějak jsem se podle toho nedopočítal.
Stačí mě jenom postup jak vyřešit tu rovnici pro podezřelé body. Díky moc za pomoc!
↑ Rumburak:
Nějak jsem v tom nenašel řešení mýho problému. Třeba koukám špatně. Já vím jak se hledají podezřelé body z extrémů. Vím jak se zjistí jaký to je extrém.
Ale mám problém, že z týhle rovnice nemůžu zjistit ty podezřelý body. Když položím derivci y'=-F'x/F'y rovnu nule, tak to z toho nedokážu vyjádřit. Výjde mi rovnice jejíž řešení neznám.
↑ yustme:
Je potřeba zderivovat podle x rovnici
. Tím dostaneme
(1)
(
resp.
je parciální derivace fce F podle x resp. y). Do (1) dosadíme
, takže to, co zbyde, bude rovnice
. Hledáme, pro která x je splněna.
↑ yustme:
Provedl jsem opravy a doplňky do skryté čísti příspěvku ↑ Rumburak: (aby to bylo na jednom místě).
↑ yustme:
Rovnice
je rovnicí Bernoulliovy lemniskáty,
která má v polárních souřadnicích rovnici 
Potom

Jednoduchou derivací y (podle
) a položením derivace 0 dostaneme:
a tedy

V bodu [0,0] (
) je dvojnásobný inflexní bod a maxima a minima jsou:
maxima:

minima: