Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
pomáhám kamarádovi na reparát a spočítala jsem s ním téměř všechny příklady, jsem jen rok ze školy a potřebuji trošku nakopnout, abych si vybavila, jak se počítají následující slovní úlohy. Neumím si je zapsat do rovnice a potřebovala bych poradit alespoň s jedním, abych mohla pokračovat s ostaními. Za odpovědi děkuji a pokud toto téma už někde je, předem se omlouvám, nenašla jsem jej.Táááákže.... Vám sem napíšu všechny a vyberte si, která se Vám bude počítat nejlépe. Díky :-)
1.) Cena fólie byla snížena o tolik procent, kolik korun stál jeden její metr před snížením cen. O kolik procent byla cena snížena, jestliže po snížení se prodával 1m za 16Kč? (výsledek o 20% nebo o 80%)
2.) Výdělek učně se zvětšil o tolik procent, kolik set korun učeň původně měsíčně vydělal. O kolik procent se zvýšil výdělek, když po zvýšení vydělal učeň měsíčně 636 Kč? (výsledek 6%)
3.) Těžkotonážní tahač ujel dráhu 108 km. Protože jel průměrnou rychlostí o 3 km . h -1(to -1 je exponent) větší, než se původně předpokládalo, byl v cíli cesty o půl hodiny dříve. Jaká byla průměrná hodinová rychlost jízdy? (výsledek 27 km . h -1(to -1 je exponent)
4.) Družstvo si podle plánu zajistilo 210 tun siláže na zimu. Potom však přikoupilo 10 kusů dobytka, takže bylo nezbytné změnšit dávku siláže na kus o půl tuny. Kolik tun siláže plánovali v družstvu původně na jeden kus dobytka? (výsledek 3,5t)
Nechci výpočet jen tak, taky jsem se snažila např. 4.) jsem řešila takto: (210/x)-(1/2) = 210/(x+10), kde mi vyjdou kořeny kvadratické rovnice, a= -1, b= -10, c=4200, dle tohoto vyjde odmocnina D = 130 a výsledek x1 = -70 a x2 = -60. Což je blbost prostě.
↑ verunka71:
1)
Když něco v příkladu neznám, označím to 
- původní cena
- zlevnění v korunách
rovnice: 
vyřešit
2) úplně stejně, jen se přičítá.

↑ verunka71:
1)
Pokud označím původní cenu jako x potom rovnice bude:

↑ verunka71:
3)
Řešíš:
v - rychlost tahače (km/h)
t - čas (hodiny)
1)
2)
Potřebuješ určit v resp. v+3
4)
x - počet dobytka (ks)
y - zimní dávka /1 ks (t)
a)
b)
Potřebuješ určit y.
↑ zdenek1:
Tak příklad 1 mám, to už mi došlo. Bylo to logické. Ale pokud se příklad 2 dělá stejně akorát s přičítáním, tak kde mám chybu? :( 

↑ verunka71:
- dosadím do 1)

↑ verunka71:
Můžeš to počítat i takto:
1)
2)
a teď rovnici 1) odečteš od rovnice 2) tedy:

↑ verunka71:
Protože jsem jako v označil rychlost před tím zvýšením o 3 km /h
Ta zvýšená rychlost bude v+3
Aby to vyšlo hned 27 km/h pak by rovnice musely být:
1)
2)
nebo:
a)
b)
Cheop napsal(a):
↑ verunka71:
x\cdot y=210
(x+10)\left(y-\frac 12\right)=210$
Potřebuješ určit y.
tak super, tak mám a chápu 1.) a 3.) mno a teď jsem počítala tu 4.) a nechápu co my vyšlo jako výsledek?? x1= 115, x2=-15. To je špatně že? Kde mám chybu, diskriminant mi vyšel 169000, což je po odmocnění 130. A kořeny rovnice mám a=1, b=10, c=-4200, přičemž je to rovnice s neznámou x (počet dobytka)

↑ verunka71:

dosadím do a)

↑ verunka71:
2)
- úpravou dospějeme k rovnici:
PS: 6,36 proto, že "Výdělek učně se zvětšil o tolik procent, kolik set korun ...."