Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 08. 2011 14:47

Koucis
Zelenáč
Reputace:   

výška stěny v jehlanu

Zdravim ,  potřeboval bych jen poradit jaký je správnej vzoreček pro vypočítání výšky stěny v jehlanu. Mám tu dva vzorečky
1 . http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-08/75549_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.JPG

2. http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-08/75804_2.JPG

kdyžtak tady mám vypočítaný příklad .. ale nejsem si jistej jestli je správně, protože sem někde viděl že se výška stěny počítá  -> 1.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-08/76395_priklad.JPG

děkuju za výpomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) janca361)

#2 25. 08. 2011 15:43 — Editoval Rumburak (26. 08. 2011 10:49)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: výška stěny v jehlanu

↑ Koucis:
Záleží na druhu jehlanu. 

Máme-li pravidelný  n-boký jehlan, který má tělesovou výšku  $v$ a do jehož podstavy (což je pravidelný n-úhelník) je vepsána kružnice
o poloměru $\rho$ , potom  platí druhý vzorec (protože bod dotyku oné kružnice se stranou podstavy je totožný s patou výšky příslušné stěny
a zároveň střed této kružnice je patou tělesové výšky - zmíněné dva body spolu s vrcholem kužele tvoří pravoúhlý trojúhelník s přeponou
$v_s$  a odvěsnami $v, \rho$,  proto vzorec vypadá právě takto - viz Pythahorova věta).

Máme-li pravidelný  čtyřboký jehlan, který má tělesovou výšku  $v$ a jehož podstava (což je čtverec) má stranu délky $a$, potom je správný
i první vzorec   (protože v tomto případě $\rho = \frac {a}{2}$). 

U nepravidelných jehlanů může mít každá strana jinou výšku, takže jednotný vzorec neexistuje.

#3 25. 08. 2011 15:54 — Editoval Koucis (25. 08. 2011 15:57)

Koucis
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:takže se spíše používá druhý vzorec? Může se druhý vzorec používat i u čtvercové či obdélníkové podstavy  nebo se to nepoužívá protože u čtvercové podstavy nemusíme počítat ró? děkuji

#4 25. 08. 2011 16:19 — Editoval Rumburak (26. 08. 2011 10:54)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Koucis:
Pokud jde o mne, já nepoužívám žádný vzorec, prostě si ujasním, co je zadáno, a snažím se najít tam nějaký vztah k výšce některé stěny.

U čtvercové podstavy , pokud jde o pravidelný jehlan (pata tělesové výšky padne do středu podstavy), jsou správné oba vzorce, jak už jsem
napsal v předchozím příspěvku.

U obdélníkové podstavy, pokud její střed (průsečík úhlopříček) je zároveň patou tělesové výšky spuštěné s hlavního vrcholu, platí vzorce
obdobné tomu prvnímu s tím, že u dvou sousedních stěn se jejich  výšky budou lišit v závislosti na tom, jak se u podstavy budou lišit dvě
sousední strany, jejichž délky by se do vzorce dosazovaly.  K lepšímu pochopení si nakresli obrázek a zkus tam hledat pravoúhlé trojúhelníky,
jejichž přeponami jsou výšky stěn.

#5 25. 08. 2011 18:20

Koucis
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:jj díky moc :)

Zápatí