Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tuhle úlohu jsem zde na fóru nenašel a mám ji docela rád, tak snad nevadí, že ji předám sem (pomoci s ní nepotřebuji, takže do sekce "střední škola" jsem ji dávat nechtěl).
↑ Honzc:
Abych se přiznal, nevidím základ té hypotézy, ze které vycházíš (hóld má hloupost) :-)
Příklad je ale primárně určený na řešení pomocí derivací, které zabere přibližně o čtyři pětiny méně řádek. :-)
↑ found:
Teď nerozumím zase já tobě. Já to přeci řeším pomocí derivací. Samotná derivace je na třech krátkých řádcích, tak nevím jak ji chceš ještě zkrátit. (o 4/5)
Já jsem jenom chtěl říci, že na té úloze není zajímavé počítat nějaké konkrétní číslo pro nějaký konkrétní poloměr koule, ale zajímavé je právě to, že objem minimálního kužele opsaného kouli je dvojnásobek objemu koule.
Dále jsem si dovolil odvodit poměr obsahů kruhu a jemu opsanému trojúhelníku a také upozornit na jeden zajímavý (podle mě) fakt, že u trojúhelníku a kruhu je úhel takový, že jeho kosinus je 1/2 a u kuželu - koule je úhel površky kuželu takový, že jeho kosinus je 1/3. Nic víc nic míň za tím není potřeba hledat.