Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Chceš-li postup...
Pro
:
(x-3) - | - | +
(x+3) - | + | +
======== -3 ========= 3 ==========
celek: + - +
tedy 
Důvod, proč do řešení patří x = 3 je ten, že v bodě 3 nabývá výraz nulové hodnoty, stejně tak je nulovým bodem i bod x = -3, jenže ten nemůžeme dosadit, zdůvodnit to můžeme dvěma způsoby. Buďto tak, že řešíme rovnici pro
, nebo tak, že
ve jmenovateli nesmí být nulové.
A teď si stejně tak udělej i zbytek příkladu, tj. pro 
↑ found:
Ahoj,
díky, takže ten zbytek je x je od <-3;-1), a výsledek celého příkladu je od mínus nekonečna do mínus jedné, která je otevřená sjednoceno s třema, která je uzavřená do plus nekonečna?
Díky
↑ slava2:
Zkus nejdřív postup, jak jsi to dělal. :-) Pak ti povím, jestli je to dobře nebo špatně. V tomhle se moc nevyznám. Navíc mám pocit, že's tam někde spletl znaménka - ale možná se pletu - proto je ten postup lepší (a já ti ho už psát nechci, abys ten příklad taky z části spočetl sám). A taky chci vidět, jestli jsi pochopil, jak ten příklad řešit z té mojí první části postupu.
↑ slava2:
Dobře, teď si všimni toho, že jsi dělal řešení pro x, které je menší než mínus tři, proto máš podmínku
, souhlasíš? Jak ti tedy může vyjít řešení do mínus jedné?
↑ slava2:
Máš to bohužel špatně - zkus dosadit třeba x = -4 . Špatně to má ovšem i kolega ↑ found:. (A špatně jsem to měl i já
při prvním pokusu "narychlo".) Poslední, co máš dobře, je nerovnice
(1)
.
Aby měla smysl, musí být jmenovatel
v levé straně nenulový, tedy
(2)
,
což je základní předpoklad. Výhodnější než Tvůj postup je nerovnici (1) výrazem
, vynásobit, a vzhledem k tomu,
že
, relační znaménko nerovnice se touto operací neotočí, takže dostaneme
(3)
,
která je při (2) ekvivalentní s (1) . No a teď je zapotřebí odstranit absolutní hodnotu, čímž se úloha rozdělí do dvou větví:
I. Při podmínce
...
II. Při podmínce
...
(případ
je předem vyloučen podmínkou (2)).
Dál zkus pokračovat sám ...
↑ Rumburak:
Výsledek mi vyšel
.
Je to správně?
Stránky: 1