Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chci se zeptat na jednu maličkost co se týče úhlů:
Když strana AB by měla velikost 5 cm a strana AD velikost 3 cm a úhel alfa je 60 stupnů jak pak můžu spočítat úhly alfa 1 a alfa 2? Nebo kdybych znal strany AD a AB a znal jen úhel alfa 1 jak mám spočítat úhel alfa 2 a alfa? Moc prosím o pomoc, mám většinu příkladů s těma úhlama jestli by třeba neexistoval nějaký vzorec.Děkuji moc
Já bych asi šel do analytické geometrie, zjistil si souřadnice bodu C a pak bys mohl udělat úhel mezi vektorem AC a AB, popřípadě AC a AD. Souřadnice bodu A se může nastavit do počátku, aby to bylo přehlednější :)
↑ BboyNicco:
Pokial sa chces vyhnut analytickej geometrii, tak skus vhodne pouzit sinusovu a kosinusovu vetu.
Poradim ti, ze napriklad cez kosinusovu vetu dokazes pomocou stran a,d a uhlu alfa vypocitat stranu BD. Dalej skus porozmyslat sam, co by sa dalo este dopocitat :)
↑ mikee:
no já jsem to zkoušel počítat přes tu sínovou a kosínovou větu ale nevyšlo mi to , nevím jak na to mám jít, je to moc komplikované, jak mám spočítat oba úhly alfa 1 a alfa 2 to mám dosadit úhel alfa do vzorce ? a když jsem zkoušel počítat úhlopříčku AC pomocí stran a, a b, tak mi to stejě nevychází.
↑ BboyNicco:
Nie je to take komplikovane, len treba pocitat systematicky postupne :)
Mozme teda zacat tym, ze vypocitame velkost strany BD pomocou kosinusovej vety, to ti nevyslo?
↑ mikee:
jo to mi už vyšlo, stačilo když sem určil úhel beta, to znamená když úhel alfa při vrchole A je 140 stupnů tak při vrchole C bude taky 140 stupnů a zbytek do 360 stupnů určím protože součet všech 4 úhlú je 360 stupnů takže beta a gama jsou 40 stupnů o a to sem dosadil do vzorce a vyšlo mi to, jenže nevím jak ty úhly alfa 1 a alfa 2?
↑ BboyNicco:
ano, u rovnoběžníku to platí. Nebo můžeš na úhel
pohlížet jako na vedlejší k úhlu
(jelikož AD a BC jsou si rovnoběžné) - viz povídání o vedlejším úhlu.
Vy jste počítali pomoci kosinové věty stranu BD. Asi bych pro úhel
nejdřív vypočetla stranu AC (v trojúhelníku ABC -také pomocí kosinové věty). Potom v trojúhelníku ABC znám strany AB, BC, AC, úhel
(mohu používat jak kosinovou větu, tak i sinovou). Např. pomoci sinové věty lze vypočíst úhel
, který je proti straně BC.
Je to v pořádku? Děkuji.