Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 08. 2011 15:14

BboyNicco
Reputace:   

Úhly

Chci se zeptat na jednu maličkost co se týče úhlů:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-08/50099_rovnobeznik.gif

Když strana AB by měla velikost 5 cm a strana AD velikost 3 cm a úhel  alfa je 60 stupnů jak pak můžu spočítat úhly alfa 1 a alfa 2? Nebo kdybych znal strany AD a AB a znal jen úhel alfa 1 jak mám spočítat úhel alfa 2 a alfa? Moc prosím o pomoc, mám většinu příkladů s těma úhlama jestli by třeba neexistoval nějaký vzorec.Děkuji moc

#2 27. 08. 2011 15:24 — Editoval found (27. 08. 2011 15:25)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: Úhly

Já bych asi šel do analytické geometrie, zjistil si souřadnice bodu C a pak bys mohl udělat úhel mezi vektorem AC a AB, popřípadě AC a AD. Souřadnice bodu A se může nastavit do počátku, aby to bylo přehlednější :)

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 27. 08. 2011 15:39

mikee
Veterán
Reputace:   12 

↑ BboyNicco:
Pokial sa chces vyhnut analytickej geometrii, tak skus vhodne pouzit sinusovu a kosinusovu vetu.
Poradim ti, ze napriklad cez kosinusovu vetu dokazes pomocou stran a,d a uhlu alfa vypocitat stranu BD. Dalej skus porozmyslat sam, co by sa dalo este dopocitat :)

#4 27. 08. 2011 16:28

Jenda358
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   31 

Další možnost je třeba použít sinovou větu pro trojúhelník $ABC$.
Platí, že $\frac{a}{\sin{\alpha_1}}=\frac{b}{\sin{\alpha_2}}$ a také platí, že $\alpha=\alpha_1+\alpha_2$.
Dál už je to snadné.

#5 27. 08. 2011 21:13

BboyNicco
Reputace:   

↑ mikee:

no já jsem to zkoušel počítat přes tu sínovou a kosínovou větu ale nevyšlo mi to , nevím jak na to mám jít, je to moc komplikované, jak mám spočítat oba úhly alfa 1 a alfa 2 to mám dosadit úhel alfa do vzorce ? a  když jsem zkoušel počítat úhlopříčku AC pomocí stran a, a b, tak mi to stejě nevychází.

#6 27. 08. 2011 21:25

mikee
Veterán
Reputace:   12 

↑ BboyNicco:
Nie je to take komplikovane, len treba pocitat systematicky postupne :)
Mozme teda zacat tym, ze vypocitame velkost strany BD pomocou kosinusovej vety, to ti nevyslo?

#7 27. 08. 2011 22:37

BboyNicco
Reputace:   

↑ mikee:

jo to mi už vyšlo, stačilo když sem určil úhel beta, to znamená když úhel alfa při vrchole A je 140 stupnů tak při vrchole C bude taky 140 stupnů a zbytek do 360 stupnů určím protože součet všech 4 úhlú je 360 stupnů takže beta a gama jsou 40 stupnů o a to sem dosadil do vzorce a vyšlo mi to, jenže nevím jak ty úhly alfa 1 a alfa 2?

#8 27. 08. 2011 23:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BboyNicco:

ano, u rovnoběžníku to platí. Nebo můžeš na úhel $\beta$ pohlížet jako na vedlejší k úhlu $\alpha$ (jelikož AD a BC jsou si rovnoběžné) - viz povídání o vedlejším úhlu.

Vy jste počítali pomoci kosinové věty stranu BD. Asi bych pro úhel $\alpha_1$ nejdřív vypočetla stranu AC (v trojúhelníku ABC -také pomocí kosinové věty). Potom v trojúhelníku ABC znám strany AB, BC, AC, úhel $\beta$ (mohu používat jak kosinovou větu, tak i sinovou). Např. pomoci sinové věty lze vypočíst úhel $\alpha_1$, který je proti straně BC.

Je to v pořádku? Děkuji.

Zápatí