Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 09. 2011 12:23

tesarin
Reputace:   

Trigonometrie v praktických úlohách - 1. příklad

Dobrý den,
potřeboval bych prosím pomoci s tímto příkladem z trigonometrie, děkuji za případnou pomoc.

Urči vzdálenost dvou míst U,V, mezi nimiž je rybník. K tomuto účelu byla vytyčena od U přímá trasa ke stanovištím A a B. Byly naměřeny tyto údaje:
$|\angle UAV| = \alpha = 115°30' , |\angle UBV| = \beta = 104°20' , |UA| = 110m , |AB| = 65m .$
Výsledek by měl být (x=385m)

• (téma jako vyřešené označil(a) tesarin)

#2 04. 09. 2011 15:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Trigonometrie v praktických úlohách - 1. příklad

tady jsem se ptala, zda je zadání v pořádku. Zřejmě ano - pokud dobře čtu "byla vytyčena od U přímá trasa" - potom U, A, B jsou na jedné přímce. Dál už by se měl podařit obrázek.

#3 04. 09. 2011 15:25 Příspěvek uživatele SagiCZ byl skryt uživatelem SagiCZ.

#4 04. 09. 2011 16:16 — Editoval SagiCZ (04. 09. 2011 16:17)

SagiCZ
Zelenáč
Reputace:   

Uvažuji stejné zadání jako ho pochopila Jelena.
Pomocí sinové věty jsem sestavil soustavu rovnic, kterou nejsem schopen vyřešit. Je to z trojuhelníku UVA a UVB, přičem úhel při  vrcholu V v trojúhelníku UVB jsem vyjádřil po jednoduché úvaze jako $\alpha - \beta$.

Pokud je ta soustava správně, dejte prosím vědět jak to řešit, pokud to lze. Pokud to není správně, tak zkuste říct kde je chyba.
Jinak $\xi$ je úhel $|\angle UVA|$

$\frac{x}{sin(\alpha)}=\frac{110}{sin(\xi)}\nl\frac{x}{sin(\beta)}=\frac{175}{sin(\xi+(\alpha-\beta))}$

#5 04. 09. 2011 16:29

jelena
Jelena

↑ SagiCZ:

děkuji, můj náčrt a návod je tak - obrázek - je to v pořádku? Tedy nejdřív v trojúhelníku ABV najdu stranu AV, potom cos. věta pro trojúhelník UAV. Omlouvám  se, ale číselně nedořeším. Děkuji za informaci, zda se podařilo.

#6 04. 09. 2011 16:50

SagiCZ
Zelenáč
Reputace:   

Myslím, že ten tvůj postup je jednodušší a správně. Nevím proč jsem na to šel tak strašně složitě. Stejně by mě zajímalo jestli ta soustava jde vyřešit :).

#7 04. 09. 2011 17:09

tesarin
Reputace:   

Chtěl bych Vám poděkovat. Podařilo se mi to vypočítat podle Jeleny a vyšlo to :) Děkuji!

#8 04. 09. 2011 18:17

jelena
Jelena

↑ SagiCZ:

děkuji, myslím, že soustava vyřešit půjde - když podělíš 1. a 2. rovnici, použiješ goniometrický vzorec pro sin(součtu) atd. dostaneš kvadratickou rovnici. Jsou některé neekvivalentní úpravy, ale ze zadání víme do kterého intervalu má velikost úhlu patřit (jelikož jeden úhel v trojúhelníku je tupý), tedy se nedostaneme do potíží se zkouškou. Snad :-) neřešila jsem celé, jen úvodní úpravy.

↑ tesarin:

není za co, také děkuji i za děkuji v 2. tématu. Příště prosím nejdřív uvažuji více sám před umístěním dotazu a označ témata za vyřešená, pokud tomu tak je. Děkuji.

Zápatí