Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 09. 2011 12:23

tesarin
Reputace:   

Trigonometrie v praktických úlohách - 1. příklad

Dobrý den,
potřeboval bych prosím pomoci s tímto příkladem z trigonometrie, děkuji za případnou pomoc.

Urči vzdálenost dvou míst U,V, mezi nimiž je rybník. K tomuto účelu byla vytyčena od U přímá trasa ke stanovištím A a B. Byly naměřeny tyto údaje:
$|\angle UAV| = \alpha = 115°30' , |\angle UBV| = \beta = 104°20' , |UA| = 110m , |AB| = 65m .$
Výsledek by měl být (x=385m)

• (téma jako vyřešené označil(a) tesarin)

#2 04. 09. 2011 15:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Trigonometrie v praktických úlohách - 1. příklad

tady jsem se ptala, zda je zadání v pořádku. Zřejmě ano - pokud dobře čtu "byla vytyčena od U přímá trasa" - potom U, A, B jsou na jedné přímce. Dál už by se měl podařit obrázek.

#3 04. 09. 2011 15:25 Příspěvek uživatele SagiCZ byl skryt uživatelem SagiCZ.

#4 04. 09. 2011 16:16 — Editoval SagiCZ (04. 09. 2011 16:17)

SagiCZ
Zelenáč
Reputace:   

Uvažuji stejné zadání jako ho pochopila Jelena.
Pomocí sinové věty jsem sestavil soustavu rovnic, kterou nejsem schopen vyřešit. Je to z trojuhelníku UVA a UVB, přičem úhel při  vrcholu V v trojúhelníku UVB jsem vyjádřil po jednoduché úvaze jako $\alpha - \beta$.

Pokud je ta soustava správně, dejte prosím vědět jak to řešit, pokud to lze. Pokud to není správně, tak zkuste říct kde je chyba.
Jinak $\xi$ je úhel $|\angle UVA|$

$\frac{x}{sin(\alpha)}=\frac{110}{sin(\xi)}\nl\frac{x}{sin(\beta)}=\frac{175}{sin(\xi+(\alpha-\beta))}$

#5 04. 09. 2011 16:29

jelena
Jelena

↑ SagiCZ:

děkuji, můj náčrt a návod je tak - obrázek - je to v pořádku? Tedy nejdřív v trojúhelníku ABV najdu stranu AV, potom cos. věta pro trojúhelník UAV. Omlouvám  se, ale číselně nedořeším. Děkuji za informaci, zda se podařilo.

#6 04. 09. 2011 16:50

SagiCZ
Zelenáč
Reputace:   

Myslím, že ten tvůj postup je jednodušší a správně. Nevím proč jsem na to šel tak strašně složitě. Stejně by mě zajímalo jestli ta soustava jde vyřešit :).

#7 04. 09. 2011 17:09

tesarin
Reputace:   

Chtěl bych Vám poděkovat. Podařilo se mi to vypočítat podle Jeleny a vyšlo to :) Děkuji!

#8 04. 09. 2011 18:17

jelena
Jelena

↑ SagiCZ:

děkuji, myslím, že soustava vyřešit půjde - když podělíš 1. a 2. rovnici, použiješ goniometrický vzorec pro sin(součtu) atd. dostaneš kvadratickou rovnici. Jsou některé neekvivalentní úpravy, ale ze zadání víme do kterého intervalu má velikost úhlu patřit (jelikož jeden úhel v trojúhelníku je tupý), tedy se nedostaneme do potíží se zkouškou. Snad :-) neřešila jsem celé, jen úvodní úpravy.

↑ tesarin:

není za co, také děkuji i za děkuji v 2. tématu. Příště prosím nejdřív uvažuji více sám před umístěním dotazu a označ témata za vyřešená, pokud tomu tak je. Děkuji.

Zápatí