Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dostala jsem se k primitivnímu příkladu, nad kterým jsem dlouho přemýšlela:
Jeden natěrač by natřel plot za 3 hodiny, druhý za 6 hodin. Za jak dlouho natřou plot, budou-li pracovat současně?
a) 2 hodiny
b) 3 hodiny
c) 4 hodiny
Zkusila jsem to tak, že za 1 hodinu 1. natěrač zvládne 33% celku a 2. natěrač 17%, což dohromady dává 50%, tudíž celý plot společně natřou za 2 hodiny.
Ale moje úvaha mi přijde trochu zvláštní. Určitě musí existovat něco přesnějšího, třeba přes trojčlenku nebo něco jiného... Prosím, poraďte. Fakt jsem z toho zoufalá, že tak jednoduchý příklad téměř nezvládám (i když to se říká o vysokoškolácích, že neumí sčítat dvojciferná čísla z hlavy, ale umí vyřešit soustavu deseti rovnic o deseti neznámých)

↑ Aquabellla:
No jistě, stačí místo procent psát zlomky (1/3 plotu, 1/6 plotu, celkem za hodinu 1/2 plotu) a máš to přesné habaděj. ; )) : D
Jinak na základce se to tuším učí trojčlenkou - nepřímá úměra... Ale tato úvaha je vlastně zdůvodnění, proč to tou trojčlenkou funguje

↑ OiBobik:
Tak z těch zlomků jsem vycházela, jinak bych se k procentům nedostala :-D
To je právě ten problém, jak se to do té trojčlenky - nepřímé úměry dosadí? Fakt jsem hloupá, na tohle nedokážu přijít :-/

↑ Aquabellla:
... ehm, je to trochu trapné, ale asi to přece jen ta "ryzí" trojčlenka nebude : D ale tak když člověk vygooglí "společná práce", všude to řeší dost analogicky, tj. podílem celkové práce.
↑ Aquabellla:
První natěrač má rychlost
práce za hodinu
Druhý natěrač má rychlost
práce za hodinu
Dohromady mají rychlost
práce za hodinu
Čas
, za který práci udělají, získáme vyřešením rovnice:

↑ pepa999:
↑ OiBobik:
Děkuji vám :-)