Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Mám problém s jendím složeným lomeným výrazem. Jeho náhled je zde.
Najdu společného jmenovatele nahoře a dole, něco zkrátím, a to je vše co stím dovedu. Výsledek mi vyjde tak složitý, že vůbec něvěřím, že je to výsledek. Pradí mi někdo zkušený za zvíšení reputace? :)
↑ OiBobik:
No jo vždycky to napíšu špatně nahoře pravo dole má být x - y
↑ artorie31: a jak ti vyšel výsledek? mně 
a jinak zvíšení reputace... přeci jen jsme kultivovaní lidé, tak... snad se dočkám
↑ artorie31: teda :D ve svých reputacích mám ... slíbyl jsem... +
Zřejmě jsi to myslel takhle, že?

Tady dle mého nejde moc radit... jen se pořádně naučit pracovat s lehčími výrazy - snad nemám nikde v průběhu chybu. Chce to cvičit. :)
P.S. první:
A jak tak sleduji tady ty příspěvky o reputaci, já ani žádnou nechci, bude-li to možné. Nechci být další z těch, co napíšou pár řádek a něco za to očekávají. :-) Takže, budeš-li to rozdávat, mě vynech. :-)
P.S. druhý:
Tak koukám, že se příklad dá řešit i jednoduššeji, když se ve složeném zlomku na začátku rovnou umocní závorky, sečtou a vytkne se dvojka. :)
↑ found: snad jen bych si dovolil komentovat odlišný způsob ve druhém řádku, nejsem si jistý, zda 4. mocniny nezamotají hlavu,
když se zlomky napíší jako násobení a podle vzorců se rozloží na jednotlivé členy a sečtou a vykrátí, budou jen 2. mocniny, ale to píši speciálně kvůli nejistotě tazatele
Jjo, je hezké si všimnout, že (x-y)^2 + (x+y)^2 = 2(x^2+y^2). Ušetří spoustu práce.)
↑ found:
Jde to i snáž, řekl bych.
Edit: Týýjo, tady přibývají komentáře rychleji než stíhám psát příspěvky.
↑ mikl3:
Mě prosím do špatného pravopisu vás dvou netahej. :-)
↑ Oxyd:
Ano, také jsem pak k tomu dopsal poznámku ;)
Jaká je to motivace, když někdo chce reputaci, co? Hned několik lidí se zapojí. :D
↑ found: já tě do toho netahám, jen že samozřejmě tvůj příspěvěk narážel na mě, já jsem se snažil vysvětlit, že o nějaké prachbídné + mi nikdy nešlo, ale že to bylo kvůli měkkému i